Utøveropprør i hopp - mot Alexander Stöckl
1594 Views

Utøveropprør mot Alexander Stöckls lederstil og behandling av folk. -Jeg får hjelp av en LO-advokat, sier landslagstreneren

Februar 14, 2024
Skrevet av:

Tore Shetelig

I skuffelse og frustrasjon over dårlige resultater denne sesongen, skrev det norske hopplaget som deltok i skiflygings-VM i Kulm 25.-28. januar, et opprørsbrev mot trener Alexander Stöckl. Hans lederstil og væremåte blir kritisert.

Av Tore Shetelig, redaktør av magasinet SKIsport

Utøverne på VM-laget – pluss noen utøvere på COC-nivå, står bak brevet til hoppkomiteen i Norges Skiforbund. Med på det norske laget i Kulm var: Johann Andre Forfang, Halvor Egner Granerud, Marius Lindvik, Daniel-Andre Tande, Kristoffer Eriksen Sundal og Robin Pedersen.

Alexander Stöckl (50) sier i intervju med magasinet SKIsport at brevet kom helt ut av det blå. Han forteller at han er medlem av forbundet for Handel og kontor i LO. Derfor har han tatt kontakt med en LO-advokat for å få bistand.

-Jeg kan ingen ting om arbeidsrett. Jeg er helt uvitende på det feltet, så derfor kontaktet jeg juridisk hjelp i mitt fagforbund, sier landslagstreneren. 

-VELDIG KJIPT

-Hvordan reagerer du på brevet og innholdet i det?

-Det var veldig kjipt å bli orientert om at det var blitt sendt et slikt brev. Jeg var jo til stede i Kulm, men fikk ingen signaler i forkant om at utøverne var misfornøyde – eller at de ville komme med et slikt utspill. Så dette er blitt en utfordring for meg. Det hadde vært så mye lettere hvis utøverne hadde snakket direkte med meg.

-Jeg fikk beskjed om utspillet fra landslagsutøverne rett før vi skulle reise til World Cup i Lake Placid for en uke siden. Konfrontert med et slikt brev, valgte jeg å bli hjemme, fordi vi fortsatt ikke hadde fått snakket sammen – på grunn av hektisk reiseprogram for hopperne, sier Alexander Stöckl til SKIsport.

-Kan du fortelle noe om hva som konkret står i brevet?

-Nei, jeg vil ikke gjøre det – før vi har fått snakket sammen. Men det går på måten vi er organisert på og min rolle.

Alexander Stöckl har kontrakt som hopptrener for Norge i to år til – til og med Cortina-OL i 2026. 

HAR IKKE MISTET LYSTEN

-Mister du lysten på å fullføre kontrakten – når du opplever et sånt opprør?

-Nei, det er ikke sånn. Jeg kan skjønne at utøverne etter et mislykket prestasjonsøyeblikk, sent på søndagskvelden i Kulm setter seg ned og skriver et slikt brev.

-Vi har hatt en krevende sesong, og jeg skjønner at utøverne er misfornøyde med mangel på resultater. For første gang på 20 år ble vi jo stående uten medalje i et skiflygings-VM. 

-Skuffelsen over en kladdete sesong toppet seg der og da, tydeligvis. Men som sagt er jeg veldig overrasket – samtidig som jeg tenker på situasjonen utøverne har vært i. Nå handler det som sagt om å få snakket sammen, og så får vi ta det steg for steg.

TAR TID Å FÅ SNAKKET

Nå er hopplandslaget i Sapporo – der det er renn til helgen. Derfor får ikke utøverne og deres trener snakket sammen denne uka heller. Alexander Stöckl blir hjemme i Norge denne rennhelgen også. Dermed får ikke partene snakket sammen før etter at utøverne er hjemme fra Japan-oppholdet.

Det er litt uklart hvem som er «opprørsgeneral» i denne saken.

FORFANG OPPRØRSLEDER?

-Hvem er utøvernes representant nå, Alexander Stöckl?

-Jeg vet faktisk ikke. Det var Daniel-Andre, men nå tror jeg Johann Andre har tatt over vervet.  

INGEN KOMMENTAR

SKIsport har også kontaktet Stine Korsen, leder i hoppkomiteen. Det var hun som fikk brevet.

-Ingen kommentar, er hennes korte svar.

Bildetekst:

I HARDT VÆR: Avtroppende hoppsjef Clas Brede Bråthen sammen med landslagstrener Alexander Stöckl. Etter at Bråthen ikke orket å stå i stormen lenger – etter flere år med bråk, etter nå utøverne skytset mot sin trener. Hopp-Norge skjelver i grunnvollene. Foto: Tore Shetelig.

 

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy