Sturla Holm Lægreids utrolige reise som skiskytter: Fra beste nordmann i EM til best i verden på ett år!
5226 Views

Sturla Holm Lægreids utrolige reise som skiskytter: Fra beste nordmann i EM til best i verden på ett år!

April 09, 2021
Skrevet av:

administrator

Sturla fikk en eneste sjanse til å vise seg fram i IBU-cupen forrige sesong. Verden raste litt sammen da han gikk over ende på sprinten i Martell. Sturla kjempet seg inn til 17. plass. Til alt hell var jaktstart byttet med fellesstart dagen etter. Den vant han!

Sturla visste at det ikke ble flere muligheter i IBU-cupen forrige sesong. Det ble bare å vente på det endelige uttaket til EM i Minsk. Det var hans eneste mulighet utenom de nasjonale løpene. Så kom gladmeldingen. Sturla fikk reise til EM.

Med mamma og pappa på tribunen i Minsk, var det en meget blid og harmonisk skiskytter som jublende lot seg avbilde sammen med lagkompisen i Bærums Skiklubb, Endre Strømsheim. Sturla ble femtemann da supersprint for første gang ble prøvd i et internasjonalt mesterskap. Lagkompisen kom på plassen bak.

På sprinten ble det tolvteplass med en bom, fra høyt startnummer. Den påfølgende jaktstarten endte med EM-sølv, bare 6,7 sekunder fra seieren!

På sin første internasjonale pressekonferanse, sitter Sturla smilende blant de russisktalende reporterne. Han suger på den velsmakende karamellen. Lokalavisa ønsker ikke stoff fra begivenheten, så det blir med litt småprat for Sturla og undertegnede. Så serverer Sturla et gullkorn:

– Løperne sier ofte at de ikke tenker på penger, men det gjorde jeg. I Martell. I spurten på fellesstarten der mot tyskeren, visste jeg at det var mange tusenlapper ekstra å hente om jeg slo han. Og det gjorde jeg. Jeg er jo bare en fattig student, sier han og smiler.

«Litt johannes» (dale)

På den samme pressekonferansen antyder vi at dette minner litt om Johannes Dale og hans fenomenale reise som endte på elitelaget, året før!

– Å, nei! ….eller kanskje litt, smiler Sturla med kledelig beskjedenhet.

Nå var EM nettopp over. Vi skriver 1. mars 2020. Sturla gjør seg klar for å reise hjem. Han skal gå norgescup i Folldal den kommende helgen. Trodde han. Da Erlend Bjøntegaard måtte melde forfall til verdenscupen i Nove Mesto, ble det nettopp Sturla som fikk sjansen. Folldal blir byttet med Nove Mesto! Det skulle bli alt annet enn «litt Johannes».

Johannes Dale var nå inne i sin første sesong på elitelaget etter en eventyrlig reise året før. Da var han ny på rekruttlaget. Åpningen på Sjusjøen i november 2018 hadde ikke vært noe å hoppe i taket over. Fortsettelsen i norgescupen rett etterpå, ble enda verre.

Men så snudde det brått. Via IBU-cup og to kjappe seire i italienske Val Ridanna, fikk Johannes sjansen i verdenscupen da Sindre Pettersen ble sjuk. Den muligheten grep Johannes med begge hender og vel så det. Johannes tok krystallkula som årets nykommer i verdenscupen, og gikk seg inn på elitelaget forrige sesong!

Med lagkompisen: Glade gutter etter historiens første supersprint i et mesterskap. Sturla (til venstre) blir femtemann, mens lagkompisen fra Bærum, Endre Strømsheim blir sjettemann.

Sturla best i verden!

Det skulle gå «troll i ord» når det gjaldt sammenligningen mellom Sturla og Johannes. For Sturla fikk gå alle de fire resterende konkurransene i den korona-amputerte sesongen for ett år siden. På fire løp, ble det avfyrt 60 skudd. Sturla bommet på ett av 30 stående skudd og skjøt totalt 59 blinker!

Som Johannes året før, fikk også Sturla velfortjent plass på elitelaget etter endt sesong. Sammen med foreldrene, kjøpte Sturla leilighet i Blestervegen på Lillehammer sist sommer. Der ble han ble nabo med nettopp Johannes Dale!

17. februar i år, reddet duoen fra Blestervegen på Lillehammer, Sturla Holm Lægreid og Johannes Dale, den norske æren på den historiske normaldistansen. Sturla sikret VM-gullet, mens Johannes kapret VM-bronsen, hans første individuelle VM-medalje.

Utrolige Sturla sikret også seieren i verdenscupen på normalen sammenlagt. På tre konkurranser denne sesongen, sikret han to seire og en andreplass. Snakk om å være suveren!

Fellesstarten ble om mulig en enda større triumf for den omtalte duoen. For nå vant Sturla Norges VM-gull nummer 100 i skiskyting. Johannes rykket en plass opp på pallen og vant VM-sølv!

To individuelle VM-gull i tillegg til gull på stafett og parstafett, gjorde 24-åringen fra Bærum til VM-kongen i Pokljuka blant de mannlige løperne, akkurat som fenomenale Tiril Kampenhaug Eckhoff ble det på kvinnesiden.

Sammenlagt i verdenscupen, er det i skrivende stund uvisst om det blir Sturla eller Johannes Thingnes Bø som vinner. Og Johannes Dale kan fortsatt ta tredjeplassen i sammendraget!

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy