Pål Golberg: Spår tette dueller under Trondheim-VM Pål Golberg
1499 Views

Pål Golberg: Spår tette dueller under Trondheim-VM

Desember 07, 2023
Pål Golberg
Skrevet av:

Tore Shetelig

Pål Golberg nyter å være tittelforsvarer i VM, og mener løypene i Granåsen passer ham perfekt. 33-åringen spår tette dueller under både prøve-VM og Ski-VM i Trondheim.

Av: Ingvil Snøfugl, informasjonsansvarlig VM i Trondheim 2025

– VM-løypene passer meg bra. Jeg har lykkes godt i dem tidligere. Dette er absolutt løyper jeg kan prestere på mitt beste nivå i. De er tøffe, men ikke for tøffe. Jeg har flere styrker. Det er løyper med muligheter for flere typer, sier Golberg, da journalisten fra Ski-VM 2025 møtte ham under en treningssamling i Trondheim i sommer.
Slik beskriver han løypene i Granåsen:
– Det er fine løyper. De er gammeldags, med et nyere preg. De har disse lange, seige motbakkene fra stadion til høyeste punkt med innslag av tekniske partier og litt mer stadionsport enn tilbake i 1997. De har klart å lage en bra miks. Vi har gått NM og Ski Tour i Granåsen tidligere og fått en liten pekepinn på hvordan det er med fellesstarter. Det blir spennende å se under prøve-VM når de beste kommer for å prøve løypene, smiler han.

– Artig for publikum
Han synes det er på tide med moderne og tekniske løyper i et mesterskap.
– Vi har de siste årene hatt mange mesterskap med veldig tøffe løyper, hvor det har vært større
avstander mellom løperne enn i World Cup. OL var ekstremt, men også VM i Oberstdorf og til dels Seefeld. Jeg tror VM i Granåsen, spesielt på fellesstartene, kommer til å bli tette dueller og nødvendigvis ikke en som kommer alene til mål. Det er gøy for de som ser på, sier VM-vinneren på 50 kilometer fra Planica.
Golberg skiller seg ut på mange måter i verdenscupsirkuset. Han er småbarnsfar, dropper høydetrening, fikk sitt første individuelle VM-gull i godt voksen alder og har VM-billetten allerede sikret som tittelforsvarer. Det nyter han veldig.


Vil ikke snakke om VM-gull
– Som skiløper i Norge er det bare de som er tittelforsvarer i et VM, som vet at de har et skirenn å se fram til. Det er såpass mange om beinet. Det skal klaffe mye bare for å stå på start. Nå har jeg i alle fall ett skirenn. Det gir en viss ro. Vi får håpe at det er noe positivt også, ikke bare en hvilepute. Jeg har lyst til å benytte denne fordelen. Jeg vet at jobben må gjøres uansett, men det er noe med å ha den roen, smiler han.
Han er på mange måter en komplett løper, som er god både i sprint og på distanse. Han er også god i spurten etter flere mil på ski. Men han vil ikke snakke om verken gull på hjemmebane eller ambisjonene for mesterskapet.
– Det har jeg ikke rukket å tenke på. Nå har jeg prøvd å nyte at jeg i alle fall har et startnummer i VM. Det henger høyt for mange norske for et VM på hjemmebane. Jeg prøver å leve litt i nuet og konsentrere meg om den neste oppgaven. Det er litt som jeg alltid har gjort som skiløper. Jeg har tatt et år om gangen. En vinter av gangen.

Flytter ikke
– Kommer du til å flytte til Trondheim for å studere løypene i treningshverdagen?
– Nei, det gjør ikke det. Jeg føler at jeg uansett har en hjemmebanefordel med at jeg har gått skirenn her fra jeg var junior tilbake i 2009 og senere både World Cup og NM. Jeg er bedre forberedt enn de fleste utlendinger. Og så har vi samling i Trondheim i år og kanskje også til neste år. Det tror jeg skal være nok, sier Pål Golberg, som ligger på andreplass i verdenscupen sammenlagt så langt denne sesongen.

Bildetekst:
ALLSIDIG: Pål Golberg er god både i sprint og på distanse.  Foto: Ski-VM 2025.
Les mye mer om Pål Golberg i nummer fire av magasinet Skisport 2023.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy