Ole Einar Bjørndalen fyller 50 år: -Begynner å bli voksen, men har lyst til å leke en stund til
1876 Views

Ole Einar Bjørndalen fyller 50 år: -Begynner å bli voksen, men har lyst til å leke en stund til

Januar 24, 2024
Ole Einar Bjørndalen
Skrevet av:

Tore Shetelig

Ole Einar Bjørndalen fyller 50 år lørdag 27. januar. Småbarns-pappaen er på en bra plass i livet, fortsatt med skiskytingen som levebrød – som ekspert for TV2. -Dessuten investerer jeg litt i eiendom og er på børs, forteller jubilanten.

Av Tore Shetelig, redaktør SKIsport

Ole Einar tar seg tid til en lang prat med Skisports redaktør – innimellom alle oppdragene han har i forbindelse med verdenscupsirkuset og VM.
-Hvilke tanker har du rundt det å bli 50?
-Jeg har sant å si ikke tenkt så mye på det. Men når du spør, betyr det vel at jeg begynner å bli voksen. Men jeg har lyst til å leke en stund til. Uansett er det klart at jeg har mer ansvar nå enn tidligere. Jeg har to døtre som jeg har ansvaret for at skal få en god oppvekst. Som småbarnsfar må jeg følge opp. Det er både krevende og hyggelig.
Sammen med kona Darja Domratsjeva (37) har Ole Einar to døtre. Paret har vært gift siden 2016.Den eldste datteren heter Xenia og er sju år. Minstejenta heter Mira og er et halvt år.

FÅTT HOLDE I GEVÆR

-Har Xenia fått holde i et skiskyttergevær ennå?
– Ja, det er flere år siden. Men her i gården fins det ikke noe press om at hun skal begynne med den idretten som jeg er så glad i. Xenia er en aktiv jente, som lærer fort. Hun er med på tennis, svømmer og går på ski. Ikke minst er hun veldig glad i å leke.
-Hvor er hjemme for familien din?
-Det er Monaco, men fram til det siste har vi bodd i Minsk, fordi Darja ville føde i sin hjemby.
-Hvor feirer du dagen?
-Vi reiser nok bort et sted. Vet ikke hvor. Avgjørelsen om hvor vi drar tar vi på sparket – rett før bursdagsdatoen.
-Har du noen planer om å ta med deg familien hjem til Norge etter hvert?
-Jeg har ingen umiddelbare planer om det. Men jeg skal ikke utelukke at det kan skje – en gang i fremtiden. Men det er ikke noe tema i familien nå.

-EKSTREMT PRIVILEGERT
-Savner du tilværelsen som aktiv utøver?
Ja, til tider gjør jeg jo det. Jeg hadde det helt fantastisk og var ekstremt privilegert i alle de årene – hvor jeg bare kunne konsentrere meg om å prestere på toppnivå, sier den legendariske utøveren – med 20 VM-gull og åtte OL-gull.
Det ble en glidende overgang fra aktiv til trener for Ole Einar.
-Jeg var heldig med å få trener-jobben i Kina så tidlig at jeg fortsatt kunne holde meg i skiskyttermiljøet – uten å begynne med noe annet. Og når jeg på toppen av det hele ble engasjert av TV2 som ekspertkommentator før siste sesong, har jeg jo vært veldig heldig som fortsatt får bidra med kunnskapene mine.
Ole Einar har en treårskontrakt med TV2. Altså blir han på TV-skjermen i to år til.

KUNNSKAPSRIK NORTHUG
-Hvordan er det å jobbe sammen med fargeklatten Petter Northug?
-Petter er en hyggelig fyr. Han er kunnskapsrik. Både når det gjelder ski og trening.
Ole Einar forteller at han ikke helt har sluppet taket i trener- og instruktørdelen av seg.
-Jeg liker å snakke med folk og komme med tips og råd. Det gjelder både nordmenn og utlendinger. Jeg liker å komme med idéer – om forbedringer overfor utøverne. Særlig gir det meg mye å instruere juniorer, folk som er på vei opp og fram. Spør de om råd, bistår jeg alltid. Jeg har tett dialog med flere skiskyttere.

EKSTREMT TRÅTT
-Du hadde planer om å lage et opplevelsesenter – hvor alle medaljene dine kunne stilles ut?
-Ja, men de planene står på stand by. Det er ingen framdrift for planene om å lage et opplevelsessenter på Simostranda, der jeg vokste opp. Det går ekstremt trått. Det er mangel på ressurser i både Buskerud-regionen og Modum som er hjemkommunen min. Jeg får tenke litt andre alternativer – for gitt opp har jeg ikke.

PREMIENE PÅ LAGER
-Hvor befinner alle premiene og troféene dine seg nå?
-På et lager – et sted i Norge.
-Hvilke språk snakker du?
-Ikke andre enn tysk og engelsk. Jeg har vurdert å lære meg russisk. Men familien sett under ett, snakker Xenia litt kinesisk etter oppholdet der. Selv syntes jeg tiden i Kina var veldig interessant, også kulturelt sett. Jeg lærte ekstremt mye på kultursiden. Mye er annerledes i Kina, men det hevet over enhver tvil at vi nordmenn har mye å lære av kineserne, sier Ole Einar Bjørndalen.


Faktaramme:
Ole Einar Bjørndalen vant 95 verdenscuprenn. 94 av seirene kom i skiskyting og én seier kom i World Cup i langrenn.
Han tok åtte OL-gull, som spenner i tid fra 1998 i Nagano til 2014 i Sotsji.
Det ble også fire OL-sølv og en bronse.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy