Liers ordfører tente den olympiske ild på Haugstua - for å minnes Thorleif Haugs tre gull i OL i Chamonix for hundre år siden
1254 Views

Liers ordfører tente den olympiske ild på Haugstua – for å minnes Thorleif Haugs tre gull i OL i Chamonix for hundre år siden

Februar 04, 2024
Skrevet av:

Tore Shetelig

Utenfor Haugstua, barndomshjemmet til Thorleif Haug, var det stor ståhei søndag 4. februar. Årsak: Hundreårsjubileet for skikongens tre gull i OL i Chamonix ble skikkelig markert – med taler og musikalske innslag.

Av Tore Shetelig, redaktør i magasinet SKIsport

Ordfører Kjetil Kivle (H) fikk æren av å åpne arrangementet – ved å tenne den olympiske ild utenfor Haugstua, som ligger fritt og fint til – helt øverst i Vivelstaddalen, 200 meter over havet – med flott utsikt over deler av Lierdalen.
Med det var ikke utsikten familien var mest opptatt av da Thorleif Haug vokste opp – i svært nøkterne og til dels fattigslige omgivelser. Det viktigste var å få jobbet smart nok til at det kom mat på bordet – i den vesle og spartansk innredede stua.
Men unge Thorleif hadde store fordeler av beliggenheten, langt til skogs, ved inngangsportalen til Finnemarka. Han hadde topp treningsforhold rett utenfor stuedøra.
Ordfører Kivle takket i sin tale alle som har bidratt til å ta vare på historien om Thorleif Haug. Både foreningen Skikongens venner og andre som har bidratt til dette, fikk sin velfortjente takk.

SUPERPOPULÆR: Thorleif Haug omkranset av fans den gangen han var på topp. En datidens rockestjerne, målt i populæritet. FOTO: Skikongens Venner.

-EN EVENTYRLIG REISE
Ordføreren takket på vegne av kommunen for at det ble invitert til en storstilt familiedag – med masse aktiviteter.
-Samtidig får vi feiret skikongen, som har betydd – og fortsatt betyr mye for Lier. Thorleif Haug hadde en eventyrlig reise – fra oppveksten her i bygda – til han 29 år gammel triumferte i Chamonix – med tre gull.
-Det er liten tvil om at Thorleif Haug er en viktig del av vår kulturarv. Han har inspirert generasjoner av skiløpere og vært en betydelig del av Norges stolte tradisjoner innen vintersport, sa Kjetil Kivle.

BARNESKIRENN: Fire år gamle Frederik Trebler debuterte i hoppbakken – på jordet rett nedenfor der Thorleif Haug vokste opp. Den svartmalte Haugstua sees i bakgrunnen. Følge på hoppet er pappa Marius Trebler. Foto: Tore Shetelig

-SMURTE FOR KONKURRENTENE
Ordføreren trakk også fram holdningen Thorleif Haug hadde til sporten og sine konkurrenter.
-Thorleif smurte gjerne skia til konkurrentene sine, slik at alle skulle ha like muligheter. Gleden over sporten og å kunne utfordre hverandre og konkurrere på like vilkår, vitner om sportsånd og fair play som vi kan lære av, også i dag, sier Liers ordfører – før han tente ilden.

-GODE VERDIER I BUNN
Roar Bogerud fra Viken Idrettskrets fremførte en ode som hyllest til skikongen og hans venner.
-En ode er gresk og et høystemt dikt som skal hylle og gi klang. En ode skal også inneholde filosofiske og moralske temaer. Skikongen med tre gull hadde gode verdier i bunn, og i dag skal medaljene skinne, sa utsendingen fra idrettskretsen.
-Han reflekterte deretter rundt hva Haugs prestasjoner skapte av ringvirkninger.

OPPLEVELSER FOR LIVET
-Gode vennskap, gode holdninger, folkehelse og samfunnsgevinst. Det er ingen som taper. Idretten gir opplevelser for livet. Den er verdimessig drevet, med vekt på etikk og moral. Det være seg om man driver idrett som her på et jorde – eller om det er på bane, i hall eller i sal.
-Idéen om arrangere barneskirenn på lille Thorleifs skiarena, er så innmari flott, sa Roar Bogerud før han kom med denne feiende fine avslutningen.

AVISOPPSLAG: Fra Tidens Tegn om de norske triumfene i Chamonix – i historiens første vinter-OL. Til høyre bilde av Thorleif Haug.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy