FIS: - En selvfølge at kombinert for kvinner blir en del av OL-programmet i 2026
11602 Views

FIS: – En selvfølge at kombinert for kvinner blir en del av OL-programmet i 2026

Juni 06, 2022
Skrevet av:

Kristin Roset

Kombinertkvinner til start under vinter-OL i 2026, bedret kjønnsbalanse i FIS og paraidrettene flyttes fra IPC til FIS er noen av de viktigste beslutningene fra ukens FIS-kongress i Milano ( Foto: Stian Lysberg Solum / NTB)

Norges Skiforbund og Det internasjonale skiforbundet (FIS) har lenge jobbet for å få kombinert kvinner inn på OL-programmet. FIS Council var tydelige i fjor høst på at kombinert kvinner er øverst på listen over forslag til nye øvelser.

Saken ligger nå hos programkomiteen i IOC. En beslutning tas i løpet av juni.

– For styret i FIS er det en selvfølge at kombinert for kvinner blir en del av OL programmet i 2026. Det er derfor veldig gledelig at kongressen sluttet seg til dette enstemmig. Nå ligger ballen hos IOC. IOC har vært svært tydelige på at de ønsker kjønnsbalanse i øvelsesprogrammet. Kombinert er den eneste grenen på vinterprogrammet hvor ikke både kvinner og menn deltar. Etter en vellykket VM introduksjon i Oberstdorf 2021 med en øvelse, to øvelser i VM i Planica i 2023 og ytterligere en øvelse i VM i Trondheim i 2025, vil det være uforståelig at IOC sier nei, sier skipresident Erik Røste og påpeker at en hel skiverden støtter kampen for å få kombinert kvinner på OL-programmet om knappe fire år.

Bedret kjønnsbalanse

Det ble gjort et historisk valg for å bedre kjønnsbalansen i FIS. Norges Skiforbund har lenge arbeidet systematisk med å bedre kjønnsbalansen i Det internasjonale skiforbundet. På bakgrunn av forslag fra nettopp Norge, skal begge kjønn være representert på kongressen. Komiteinnstillingene fra de nasjonale skiforbundene kan ikke bestå av mindre enn 40 prosent av et kjønn fra og med 2022. I det nyvalgte styret er det fem kvinner, som gir nesten 25 prosent kvinnerepresentasjon.

– Da jeg ble innstilt som Norges kandidat til FIS Council tilbake i 2018, lovet jeg å arbeide for bedre kjønnsbalanse internt i FIS. Vi har tatt mange skritt i riktig retning og selv om vi på ingen måpte er i mål, er jeg fornøyd med det vi har klart å få gjennomført hittil. Dette er et saksområde hvor vi kommer til å fortsette arbeidet for bedre kjønnsbalanse, sier skipresident Erik Røste.

Alpinist Jesper Saltvik Pedersen endte opp med to gull, to sølv og én bronse etter VM i snøsport for parautøvere på Lillehammer. Foto: Gisle Johnsen / NTB

Overtar paraansvaret

FIS overtar fra neste sesong ansvaret for parasporten fra Det internasjonale paralympiske komité (IPC).

– Dette er inkludering i praksis. Vi må kunne forvente en god utvikling av parasporten som følge av dette vedtaket. Sist vinter gikk Norges Skiforbund foran da vi arrangerte para-VM i snøsport her hjemme, sier generalsekretær Ingvild Bretten Berg.

– Dette er en veldig god beslutning og bidrar ytterligere til like muligheter. I Norge har paraidretten i mange år vært organisert i Norges Idrettsforbund. Slik er det dessverre ikke i alle land. Ved at FIS nå tar over ansvaret for paraidretten internasjonalt, håper vi at flere nasjonale særforbund gjør det samme. Norsk skisport har lenge hevdet seg innen paraidretten, og dette er et naturlig steg for å utvikle paraskisporten til nye høyder, sier skipresident Erik Røste.

For øvrig ble en navneendring vedtatt. FIS går fra å hete International Ski Federation til International Ski and Snowboard Federation.

– Det reflekterer mye bedre all den fantastiske aktiviteten i FIS-regi, sier Røste.

Krevde skriftlig valg 

Flere nasjoner, deriblant Norge, krevde skriftlig valg på valg av FIS-president. Etter en avstemming ble det åpnet for det. Det ble derimot ikke åpnet forå kunne stemme «ja», «nei» eller «blankt», men kun «ja» eller «blant».

– Da man forsto at det gikk mot et presidentvalg med akklamasjon, ba flere land om en skriftlig avstemming og hvor man kunne stemme «ja», «nei» eller «blankt». I Norge holder det at én person ønsker skriftlig avstemning. I henhold til FIS-regelverket, måtte kongressen først stemme om det skulle være skriftlig avstemning eller ikke. Det ble et klart flertall for det, noe hele 72 av 117 stemmer gir et klart bilde på, sier generalsekretær Ingvild Bretten Berg.

– Men FIS sin juridiske bemerkning var at man kun kunne stemme på den kandidaten som var på valg. «Nei» ble aldri et alternativ for oss som skulle stemme. Noen nasjoner forlot rommet i protest.  47 delegater avsto fra å stemme, sier Bretten Berg.

Johan Eliasch ble til slutt gjenvalgt med 70 av totalt 117 stemmer.

Gjenvalgt

Erik Røste ble gjenvalgt som medlem i FIS Council, mens russiske Jelena Välbe ikke ble gjenvalgt. Norges Skiforbund var raskt ute for å utestenge Russland fra konkurranser etter at landet angrep nabolandet Ukraina.

– Det er hyggelig å få så god oppslutning fra kongressen etter et turbulent år. Norges posisjon i internasjonal skisport står sterkt, ikke minst takket være gode bidrag fra mange i norsk skisport til den internasjonale skifamilien, avslutter Røste etter begivenhetsrike dager i Milano.

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy