Stöckls OL-advarsel: – Tenker du at gullet er rundt halsen når du sitter på bommen, er det kjørt
2446 Views

Stöckls OL-advarsel: – Tenker du at gullet er rundt halsen når du sitter på bommen, er det kjørt

Februar 05, 2018
stockl
Skrevet av:

administrator

NTB-Steinar Bjerkmann

Idrettshistorien er full av store utøvere som har feilet når det gjelder som mest. – Du må innse når tankene er i ferd med å ta deg, sier Alexander Stöckl.

Hoppernes landslagssjef reiser til OL for tredje gang. Han var med i Nagano som assistent for Østerrike allerede i 1998. For fire år siden var han med som hovedtrener for første gang, da for Norge.

Stöckl har prentet inn hos hopperne at de må «holde seg i nåtid». Det kan bli vanskelig når forventningene til hans gutter stiger i takt med suksessen i bakken.

Daniel-André Tande er nylig blitt verdensmester i skiflyging og fulgte opp med verdenscupseier i Willingen lørdag. Lagkamerat Johann André Forfang vant søndagens renn.

– OL er verdens største idrettsarrangement, så det er det største som finnes i en trenergjerning at du kan delta der og ha utøvere som kan kjempe om medaljer, sier østerrikeren til NTB.

Hopptreneren sier det er vanskelig, bortimot umulig, å beskrive hvordan et OL påvirker omgivelsene i troppen.

– Kunsten ligger i det å takle alle tankene som slår inn, ikke bare bli kvitt dem. For de kommer uansett. Vi prøver å refokusere, og det handler om det som skjer her og nå. Er du i tilløpet, kjører du tilløpet. I satsen skal du bare tenke på satsen, og når du lander skal du tenke på landingen. Du skal aldri tenke «hvis». Du må holde deg i nåtid, illustrerer Stöckl.

– Men det er vel naturlig at det kommer forventninger når du er i posisjon til å ta medalje i et OL?

– Tenker du at gullet er rundt halsen når du sitter på bommen, er det kjørt. De tankene kommer, og det må vi innse. Du klarer ikke holde 100 prosent fokus, men du kan bare ikke være bortreist i den gullmedaljen. Men når du begynner å tenke på det, må du klare å hente deg inn. Det er en kunst i å hente seg inn og ikke la tankene ta overhånd, svarer hopptreneren.

– Sier jeg at du ikke skal tenke på rosa elefanter, hva gjør du da? Jo, du tenker på rosa elefanter. Da må du ha de rosa elefantene i hodet, men du blir ikke kvitt dem. La dem være der, men vær i øyeblikket, fortsetter Stöckl.

Straffebom

Flere av fotballens superstjerner har misset i avgjørende øyeblikk. David Beckham har misbrukt flere straffespark for England, mens Roberto Baggio bommet under selveste VM-finalen i 1994.

– Det som skjer, er at du ikke klarer å fokusere på ball og mål. Det er så enkelt. Det er andre ting som kommer inn og forstyrrer. Du klarer ikke å la fokuset hvile på det som er oppgaven her og nå. Og det er framtenkning. Du ser plutselig fram i tid, eller konsekvenstenkning, sier Stöckl.

– Det verste som kan skje for en hopper er å sitte på bommen og tenke «dersom jeg hopper bra, blir jeg mester». For det er fremtiden, du skal kjøre i tilløpet først. Når jeg sitter, sitter jeg. Når jeg sitter, kan jeg ikke stå, illustrerer østerrikeren.

Hoppgutta har tre medaljeøvelser i Pyeongchang.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy