Bessebergs forsvarer Christian B. Hjort: -Han er massivt forhåndsdømt av pressen. Advarte retten om å lene seg til bildet som er skapt av Besseberg i media. Rettssak Anders Besseberg
1252 Views

Bessebergs forsvarer Christian B. Hjort: -Han er massivt forhåndsdømt av pressen. Advarte retten om å lene seg til bildet som er skapt av Besseberg i media.

Januar 09, 2024
Forsvarer Christian B. Hjort
Skrevet av:

Tore Shetelig

Den fem uker lange rettssaken mot Anders Besseberg startet tirsdag 9. januar. Saken handler om korrupsjon. Den tidligere skiskytterpresidenten skal ha mottatt dyre klokker og skal ha benyttet seg av gratis prostituerte under opphold i Russland. – Besseberg er massivt forhåndsdømt gjennom pressen, sa forsvarer Christian B. Hjort (bildet).

Av: Tore Shetelig, redaktør magasinet Skisport

Gratis jaktturer i Russland, Tsjekkia og Østerrike hører også med i tiltalen som Økokrim har utarbeidet. Økokrim mener at Anders Besseberg er skyldig i grov korrupsjon – på alle de tre nevnte feltene.
77-åringen fra Vestfossen i Øvre Eiker nekter all straffeskyld.

Han skal starte sin frie forklaring i Buskerud Tingrett i Hokksund onsdag 10. januar. Besseberg har skrevet ned alt han skal si – for å være sikker på å få med alt han vil forklare – etter å ha vært så å si taus utad i seks lange år.

Aktor, førstestatsadvokat Marianne Djupesland, sa i retten at Anders Besseberg gjennom en tiårsperiode har brukt presidentvervet i IBU for å berike seg selv.

-ET JANUSANSIKT

-Han har et janusansikt. Uttrykket kommer etter den greske guden Janus, som hadde to ansikter. Denne dobbeltheten egner som for å beskrive saken vi nå skal behandle. Besseberg har bidratt sterkt til å legge grunnlaget for stor idrettsglede og store prestasjoner på skiskytterarenaene. Samtidig kommer doping og mistanker om korrupsjon. Denne dobbeltheten har preget Bessebergs virke, sa aktor.

Janus var kodeordet for etterforskningen mot Anders Besseberg. Blant annet ble det brukt telefonavslytting. Samtalene vil bli spilt av i tingretten senere.

 Christian B. Hjort sa at Besseberg ikke bestrider at han mottak de tre klokkene – eller at han var med på de tre jaktturene, eller at han disponerte en bil. Han bestrider derimot at han har gjort seg skyldig gjennom dette. Dels fordi han bestrider at fordelene han mottok var utilbørlige. Dels fordi han ikke var klar over at det var utilbørlig – eller dels fordi han ikke mottok dem i stillingen som president.

NEI TIL SEX-ANKLAGER

-Anklagene om å ha tatt i mot seksuelle tjenester avviser Besseberg i sin helhet, sa forsvareren.

Den dyreste klokken Anders Besseberg skal ha mottatt av russerne – mens han var på oppdrag for det internasjonale skiskytterforbundet i Russland, er en Omega-klokke, med fargene kobber og svart. Verdien av klokken er 195.000 kroner.
Ifølge tiltalebeslutningen fra Økokrim, skal dette trolig ha skjedd i forbindelse med styremøte nummer 100 i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) i mars 2011 i Khanty-Mansiysk. Besseberg skal ha mottatt klokken av en myndighetsperson innen russisk skiskyting.

KLOKKER FOR 343.000
Besseberg er tiltalt for å ha tatt i mot klokken til en samlet verdi av 343.000 kroner av russerne. i tillegg skal han ha deltatt i mange eksklusive jaktturer og fisketurer, også betalt av russere. Mottak av en leasingbil som media- og markedsføringsfirmaet Infront dekket kostnadene for, inngår også i tiltalen. I perioden 2011 til 2018 disponerte Besseberg en BMW X 5. Verdien av dette utgjorde 850.000 kroner.
Ifølge tiltalen fra Økokrim aksepterte Besseberg i perioden 2015 til 2018 flere ganger tilbud om prostituerte. Dette ble tilbudt ham av myndighetspersoner knyttet til russisk skiskyting.

Forsvarer Christian B. Hjort

FORSVARER: Christian B. Hjort er forsvareren til Anders Besseberg. – Anklagene om å ha tatt i mot seksuelle tjenester avviser Besseberg i sin helhet, sa Hjort i retten. Foto: Tore Shetelig.

RUSSERNE TILRETTELA 
Førstestatsadvokat Marianne Djupesland skriver at samværet med en kvinne – over flere dager, ble tilrettelagt for ham av slike personer ved minst to anledninger. Trolig i mars 2016 i Khanty-Manijsk og i mars 2018 i Tjumen – i forbindelse med verdenscupavslutningen.
Ifølge tiltalen hadde Besseberg en stående avtale om å delta på jaktturer med eier og daglig leder i selskapet APF Marketing Services. Dette selskapet samarbeidet med Infront. Jakten fant jevnlig sted i perioden 2009 til 2018. En til tre ganger i året i Østerrike – eller Tsjekkia, på eksklusive jaktområder. Besseberg jaktet på elg, villsvin og hjort og fikk med seg trofeene hjem.

EN FORM FOR BESTIKKELSE

Økokrim mener at luksusklokkene, dyre jaktturer, at han fikk disponere en fri bil og at han fikk tilgang til russiske prostituerte som en form for bestikkelse.

Forsvarer Christian B. Hjort hevder derimot at bruken av korrupsjonsbegrepet er sterkt stigmatiserende.

-Det skal kun brukes ved klart klanderverdige forhold. Besseberg har aldri krevd noe av noen som helst. Han har heller ikke hatt noen plan om å la seg bestikke.

Aktor og NTB-tegner

EGEN TEGNER: NTB stilte i rettssalen men egen tegner. Her snakker den utlånte TV2-journalisten Ane Hem med aktor Marianne Djupesland. Foto: Tore Shetelig.

Det er heller ingen holdepunkter for at giverne har opptrådt etter noen felles plan. Det er ikke lett å skjønne hva det planmessige med hensyn til korrupsjon skal bestå i. Det er spent opp et lerret, og forsøkt malt et bilde av Besseberg som det ikke er grunnlag for, sa forsvareren.

GIKK AV ETTER RAZZIA
Anders Besseberg gikk av som skiskytterpresident i 2018 – etter en razzia mot IBUs hovedkontor i Salzburg. Da hadde han vært i lederverv i IBU i 30 år. Først fire år som visepresident og deretter 26 år som president.
Han var en av hovedarkitektene bak å gjøre sporten til et svært attraktivt TV-produkt.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy