Tålmodig landslagsdebutant
2651 Views

Tålmodig landslagsdebutant

TRENINGSVILLIG: – Min styrke og svakhet som idrettsutøver er egentlig den samme. Jeg er ekstremt treningsvillig og seig, sier Martine Ek Hagen. Foto: Eirik Lund Røer

Oktober 26, 2015
Skrevet av:

Eirik Lund Røer

Hun er det ferskeste tilskuddet på verdens beste skilandslag. Men selv om Martine Ek Hagen påpeker at hun er tålmodig og tenker langsiktig, er hun klar på at opprykket var akkurat det hun trengte. Til SKIsport forteller hun om den krevende overgangen, drømmen om OL i Pyeongchang og tidlig spesialisering på juniornivå.

Tre gull og én bronse i U23-VM, samt et gull og et sølv i junior-VM er ingen dårlig merittliste når du kun har fylt 23 år. Men som ferskeste tilskudd på verdens beste skilandslag havner du faktisk litt i skyggen av de store stjernene. Martine Ek Hagen har fått kjenne på både fordelene og ulempene etter opprykket fra rekruttlandslaget til kvinnelandslaget. Hun erkjenner at overgangen til tider har vært tøff å takle, men understreker at det stort sett er positive ringvirkninger ved å være en del av Egil Kristiansens stjernegalleri.

– Det er tøft i forhold til det å bevare selvtilliten, men først og fremst er det veldig mange fordeler ved å være en del av dette laget, innleder Ek Hagen til SKIsport.

Fra å ha vært ledestjernen på et talentfullt rekruttlag har hun i år måtte finne seg i å stille lengre bak i køen. Bokstavelig talt.

– Det går opp og ned. Du kan ha tunge dager, og da synes det veldig. Du ser hver eneste dag hvor nivået ligger, og blir veldig fort påminnet om det. Da er det viktig å tenke at det er lenge til vinteren og ha troen på at det en driver med er riktig, fortsetter landslagsdebutanten.

Nødvendig for min utvikling

Hovedutfordringen for den blide 23-åringen har altså vært å klare å holde fokus på seg selv. Enkelt de dagene en føler seg bra og henger godt med. Vanskelig de dagene som er litt tyngre, og forskjellene blir svært tydelige.

– De dagene det går tungt er det viktig å lytte til det, og kanskje tørre å stå over noen treninger. Det handler om å stole på seg selv og opplegget en har lagt. Det er lett å si det, men det er det å gjennomføre det en må jobbe for å få til, minner Ek Hagen om.

I en slik situasjon kan det kanskje være greit å skru klokka noen år tilbake til overgangsperioden fra junior til senior. Situasjonen og utfordringene er nemlig ikke helt ulike, ifølge Ek Hagen.

– Du går fra å være vant til et lavere nivå og kunne gjøre ting på egne premisser til å få brutalt ærlige svar. Som junior merker du nesten ikke om du har en dårlig dag, men som senior merker du det veldig godt, sier hun, og fortsetter:

– For min egen del var dette helt nødvendig for min utvikling og motivasjon. Det er dette som gjør meg bedre. Jeg må være skjerpet hver eneste dag, ellers ser jeg ikke de andre i bakken, sier Ek Hagen og ler på sedvanlig vis.

– Jeg er tålmodig

Skjerpet har hun åpenbart vært, for resultatene har allerede kommet. I sin første sesong på landslaget har Ek Hagen rukket å klatre opp på pallen i verdenscupen. Da de største stjernene stod over i Rybinsk i januar grep ungjenta sjansen og kjempet seg inn til en strålende andreplass foran blant annet VM-sølvvinner Astrid Uhrenholdt Jacobsen. VM-plassen i Falun var i realiteten aldri truet, selv om hun først og fremst håpet på en plass for erfaringens skyld. Men på 15 km skibytte gikk hun inn til en respektabel 12. plass i det som var hennes andre VM-start noensinne. Jenta fra Ytre Enebakk har det nemlig ikke travelt når det er snakk om resultater, mål og drømmer i skisporet.

– Jeg er tålmodig. Neste sesong er det ingen mesterskap, og da blir Tour de Ski hovedmålet. Etter det kommer mesterskapene på løpende bånd, og da håper jeg å være med å kjempe om topp-plasseringene, innrømmer Ek Hagen.

– Har du siktet deg ut noe spesielt?

– Det er selvfølgelig et OL om tre år. Da er jeg 26 år, og det hadde vært utrolig gøy å kunne markere seg der, svarer hun og smiler.

Planen mot målet er på mange måter allerede lagt. Hun føler veien hun har startet på er den rette, og er innstilt på å fortsette med den jobben. Ikke bli for ivrig, men ta nye steg år for år slik som denne sesongen.

– Jeg har god tid, forsikrer hun oss om.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Martine Ek Hagen2

Foto: Eirik Lund Røer

Treningsvillig og gammeldags

Ek Hagen er nemlig ikke veldig ulik de andre jentene på laget når det gjelder trening. De norske jentene har på mange måter revolusjonert langrennssporten med sin høye treningsmengde, og Ek Hagen er intet unntak. I SKIsports VM-utgave røpet hun at planen var å trene 900 timer i inneværende sesong, og ungjenta er dermed ikke langt unna enerne Therese Johaug og Marit Bjørgen.

– Min styrke og svakhet som idrettsutøver er egentlig den samme. Jeg er ekstremt treningsvillig og seig. Det er bra når ting går på skinner, men det kan også felle meg. Det gjelder å balansere det rett, forklarer Ek Hagen.

Treningsfilosofien vil hun karakterisere som litt gammeldags. Med stor treningsvilje og skiglede er det fort gjort at det blir mye lange økter. Men hun har troen på det.

– Jeg har troen på lange økter og det å gå mye på ski. Og det er jeg glad for, ettersom det er derfor jeg driver med det her. Trene mye til riktig tid, men med overskudd i sesong, fortsetter Ek Hagen, som også understreker viktigheten av å ikke trene for mye for tidlig i karrieren.

Refser utstyrshysteriet

Som ung senior har Ek Hagen relativt fersk erfaring i hva det vil si å være juniorløper, og ikke minst hvordan en skal takle overgangen til senior. Hun er i juryen til SKIsport-skribent Petter Reistads «Rookie of the year»-kåring og blir engasjert når vi lurer på hva hun mener om profesjonaliseringen som skjer i norsk juniorlangrenn.

– Jeg vet ikke helt om jeg synes det bare er positivt. Det viktigste for meg er at mange unge går på ski og har det gøy, sier hun.

Det er spesielt utstyrshysteriet i ung alder Ek Hagen stiller spørsmålstegn ved. Stadig flere har mange par i hver stilart, og alt skal være det beste og dyreste utstyret. Konkurransen har nesten gått til å bli en utstyrskonkurranse blant unge. Uten å generalisere tror Ek Hagen det skader mer enn det styrker på lang sikt.

– Jeg er ganske sikker på at du ikke blir en bedre skiløper av å ha alt det beste utstyret tidlig. Da er det mange som kan få seg en trøkk når de blir eldre. Det viktigste når du er ung er selve treningen. Jo dårligere utstyr jo bedre trening blir det tross alt, minner hun om.

Heidi var viktig

Selv tok det lang tid før Ek Hagen fikk to par ski, forteller hun. På veien mot landslagsplass og mesterskapsmedaljer har det i stedet hatt mye større betydning å bli støttet av de hjemmefra.

– Jeg hadde aldri startet eller fortsatt med langrenn om det ikke var for foreldrene mine. De pushet meg aldri til noe som helst, og lot meg bestemme som barn. Den balansen tror jeg var avgjørende. Som barn er det viktig å ha et avslappet forhold til idretten, sier hun.

En annen som har vært viktig for Ek Hagens utvikling og skiinteresse er tremenningen og landslagsvenninnen Heidi Weng. De har trent og lekt sammen fra de var små, og var de eneste jentene i Ytre Enebakk som gikk på ski. Sammen motiverte de hverandre til å fortsette.

– Heidi har vært viktig for at jeg fortsatt går på ski. Vi pushet hverandre, men det var samtidig veldig avslappet fordi vi hadde det gøy sammen.

At Heidi allerede var på landslaget da Martine ble tilbudt plass i fjor vår har heller ikke uten betydning.

– Det ga en ekstra trygghet at Heidi allerede var på laget. Hun har banet litt vei for oss nye, og det har nok gjort det lettere å komme inn som ung i et etablert lag, forteller Ek Hagen avslutningsvis.

MARTINE EK HAGEN

Født: 04.04.1991

Klubb: IL BUL

Trener: Egil Kristiansen

Meritter: 3 gull i U23-VM, 1 bronse i U23-VM, 1 gull i junior-VM, 1 sølv i junior-VM, 2 NM-gull, 1 NM-sølv, 2 NM-bronse

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy