En toppidrettsutøvers kosthold: Spis og yt!
6727 Views

En toppidrettsutøvers kosthold: Spis og yt!

Desember 09, 2015
Skrevet av:

Melina Meyer Magulas

Jeg ble veldig nysgjerrig for det kom litt som en overraskelse på meg da skiskyter Kristin Hjelstuen publiserte bloggen. Mest fordi dette ikke er jenta som roper høyest i sosiale medier, men som den profesjonelle idrettsutøveren hun er har fokus på seg selv. Jeg tok en prat med unge Hjelstuen om hennes engasjement for idrett, kosthold og ernæring I tillegg deler hun sin livrett og favorittøkt med oss. Her får du intervjuet!

I jungelen av matblogger er det én jeg liker spesielt godt. Kristin Hjelstuen fra LYN SKI og Team Bardøla har skapt spisogyt.no 

Overraskende gjennombrudd

Kan du fortelle litt om idrettsbakgrunnen din?

-Jeg begynte med langrenn i LYN SKI fordi jeg syntes det så gøy ut og så holdet broren min, Håkon, på med det. Det begynte tidlig i barndommen og jeg fikk være med å trene med ”de store” som var et par år eldre i starten. Skiskyting begynte jeg på da jeg var rundt 14 år. ”For the record” innebærer den sene starten som skiskytter at hun aldri har skutt med støtte under våpenet, men begynte rett på med å holde våpenet selv.

IMG_6387

Da Kristin skulle gå sin første konkurranse i skiskyting fikk hun faktisk et slags gjennombrudd. Det var et renn på Ål og Kristin gikk bra! Det klaffet så bra at hun vant sitt første renn i skiskyting.

– Jeg hadde aldri vunnet et større skirenn før på Ål. Pappa trodde ikke på at jeg vant og spurte om jeg hadde gått nok strafferunder, forteller hun med sjarmerende blyghet i stemmen. Men det var toppen av pallen hun skulle. Siden den gang har hun hentet hjem to junior-NM-gull, en 8. plass fra normalen og en 4. plass i stafetten i junior-VM i Presque Isle i USA i 2014. Nå er hun på regionslaget Team Bardøla, en del av Team Statkraft.

IMG_6378
Foto: Lars Opstad

Godt skiskyttermiljø

-I skiskyttermiljøet er det lagt til rette for gode prestasjoner og miljøet er godt. Det er litt færre jenter som holder på sammenliknet med langrenn og man blir godt kjent med alle”, forteller Kristin.

-I 2012 begynte jeg på NTG. Det var rett og slett kjempebra og det beste valget jeg har gjort for meg selv, forteller Kristin. Der var alt tilrettelagt, og det er kanskje først i ettertid jeg har skjønt hvor proft det var. Jeg hadde et bra opplegg rundt meg.

Å flytte hjemmefra og skulle ta betydelig større ansvar selv kan være utfordrende for noen og belastende for andre. Den maten man tidligere fikk servert ferdig på bordet, måtte man nå lage selv. Selv om det snakkes fint lite om det, går dessverre ryktene om spiseproblematikk og mange som får anstrengte forhold til mat blant jenter som driver med utholdenhetsidrett. Kristin på sin side tok utfordringen på strak arm og syntes det var topp å stå for egen matlaging.

Som idrettsutøver vil du bli god i idretten din, men Kristin har selv skjønt og opplever at du tenke helhetlig og må være god på mange arenaer, også på kosthold.

– På NTG fikk vi hjemmebesøk for å sjekke at vi spiste bra og holdt det rent. Det tror jeg er et godt, forebyggende tiltak for unge idrettsutøvere som flytter hjemmefra, sier hun. -Matinteressen min bare blomstret, og jeg syntes det var deilig å få styre på mitt eget kjøkken.

IMG_6382
Foto: Lars Opstad

Vil ha større fokus på hvor viktig ernæring er for å nå toppen

-Bloggingen startet med at flere av venninnene mine spurte etter oppskriftene mine, og foreslo at jeg starte en blogg. Jeg står uansett på kjøkkenet og lager mat, så da er det bare hyggelig å kunne dele det med andre.

Når jeg spør Kristin hvorfor hun blogger lar ikke svarene vente på seg, og det blir tydelig at hun har flere ting på agendaen.

-Med bloggen har jeg flere mål, men jeg prøver å skape større fokus på hvor viktig ernæringsdelen er for å nå toppen. I min verden finnes det ikke noe ”Ja-mat” og ”Nei-mat”. Man kan gjøre enkle grep for å gjøre maten mer næringsrik. For eksempel er det neppe noen krise å lage en posesuppe, men du kan tilsette litt grønsaker og kjøtt for å gjøre den sunnere og gi bedre smak.

-Det er mange foredrag man kan høre om kosthold, der man lærer om store og små næringsstoffer og sammensetningen av dem, men min opplevelse er at hva dette betyr egentlig betyr i praksis blir mye mindre vektlagt.

Det er nettopp dette Kristin vil vise oss: hvordan du kan ivareta sammensetningen av karbohydrater, fett og proteiner, men lage god, variert og spennende mat.

Hvis du nå trodde at idrettsutøvere lever på en Skyr og riskaker, så tar du feil. Hvis du trodde de bare spiser brød og pasta, tar du også feil. Det er rom for all slags mat, i følge Kristin

-Mange tror nok også at idrettsutøvere bare spiser ”kjernesunt”, men vi spiser ganske normalt. Det er mye sunn mat og litt kosemat, forteller Kristin. – Gode prestasjoner kommer når du trives, og for meg er det viktig å få frem at trivsel med fysisk trening og trivsel med mat henger sammen.

IMG_6300

Matinteresse i full blomst

Det er sikkert flere som kjenner seg igjen i at slutten av langturer begynner man ofte å snakke om mat fordi man er i ferd med å bli litt sulten og det nærmer seg slutten på treninga, og jeg husker at du, Kristin, alltid hadde noen mattips og oppskrifter å dele med oss og disse var ofte litt annerledes . Har du alltid hatt en spesiell interesse for mat?

-Matinteressen har alltid hvert der, men de siste årene har den blomstret. Tenk at man bruker SÅ mange timer på trening, og jeg tror at hvis mange hadde brukt litt mer tid på kostholdet kan man tjene desto mer på det, både i helse og prestasjon.

Har du noen kostholdsfilosofier? Eller hva har du fokus på i din egen matlaging?

-Jeg lager mye av maten fra bunnen av. Rene råvarer og flere næringsstoffer er grunnen til det. Jeg tenker på at det skal være enkelt og det skal smake godt. Videre har jeg fokus på at maten jeg får i meg skal føre til at jeg får best mulig kvalitet på treningen. Jeg spiser jo etter å prestere.

Det er veldig mange kombinerte trenings-og matblogger der ut drives av personer som ikke nødvendigvis har utdanning innen ernæring eller fysisk trening. De forteller oss likevel hva som er sunt og bra for oss. Hva tenker du om din egen posisjon i forhold til dette?

-Jeg tar ikke på meg lærerhatten, og er veldig bevisst på dette. Jeg vil ikke forteller noen hva som er rett eller galt, men heller dele mine erfaringer. Kristin har planer om å studere klinisk ernæringsfysiologi etter skikarrieren.

– Nå satser jeg 100% på skiskyting, og når jeg har nådd mine mål innen skiskyting kan jeg gå helhjertet inn for å bli klinisk ernæringsfysiolog.

Hvordan skiller du deg ut fra andre matbloggere?

Leserne får følge mine matvaner. De blir tatt med på min reise mot toppen gjennom maten jeg spiser. Jeg har også fokus på funksjonen av maten i forhold til helse og prestasjon. Jeg prøver å bruke ingredienser som man finner i matbutikken eller har lett tilgjengelig i kjøkkenskapet, så det skal være lett å få tak i.

-Hvis man ser en oppskrift man har lyst til å prøve, men ser at man må handle ingredienser som er vanskelig å få tak i kan det plutselig bli et større tiltak. Når man finner en oppskrift og lysten til å prøve er der, da skal man nærmest kunne begynne med en gang!

scones
Blåbærsconsene har allerede blitt en hit hos leserne! Foto:Kristin Hjelstuen

Beryktede matpakker

De gode matvanene dine kommer helt sikkert fra et sted. Hva slags kosthold er du selv vokst opp med?

-Variert kosthold! Mamma har alltid hvert veldig opptatt av lunsjen. Fargerik matpakke skulle det være, og når jeg åpnet den hadde jeg alltid lyst på den. Det kunne være grovt brød, salat, ost og skinke, oppkuttet frukt og grønsaker. Foreldrene til de i klassen min spurte mamma hva hun gjorde med matpakken min fordi det gikk gjetord om den. Jeg ser at jeg har arvet mye av matgleden fra spesielt mamma, som elsker å lage mat og eksperimentere med nye oppskrifter.

Som idrettsutøver trener du periodevis veldig mye og periodevis ganske så hardt. Da trenger kroppen mye påfyll, men blir du noen gang matlei?

Generelt blir jeg ikke matlei, men kan gå lei enkelt ting i periode, sier Kristin og fortsetter. – Det kan være tungt å få i seg maten av og til og da spiser man fordi man må. Da er det viktig å lage noe som frister og aktivt finne inspirasjon. Søk på spis og yt etter oppskrifter og bruk litt tid på kjøkkenet. Legg litt innsats i det, så blir det mye morsommere å lage maten og bedre å spise den.

Hvordan går du frem når du lager mat? Prøver du bare ut forskjellige ting sammen?

Det begynner ofte med at jeg ser noe som ser godt ut og tenker ”hvordan kan jeg gjøre denne retten ny? Så prøver jeg meg frem på kjøkkenet. Jeg prøver å være innovativ når jeg lager mat. Jeg tenker på å lage det annerledes. Smak og råvarer er noe jeg er veldig opptatt av. Jeg tenker på sammensetning, men det er ikke det som kommer først for selv om det funker med med ris, kylling og salat, kan det bli kjedelig.

IMG_6388

Ambassadøren

Du er god til å dele ernæringskunnskap, slik som hvorfor innholdet i en oppskrift er sunt eller hvorfor kroppen kan ha bruk for akkurat denne matvaren. Hvordan skaffer du deg informasjon om hva som er sunt? Og om prestasjonsernæring?

-Jeg har lært veldig mye av Olympiatoppen og gjennom min ambassadørrolle for Sunn Jenteidrett. Ellers leser jeg mye bøker om ernæring og på nett. Mye er også erfaringsbasert, og vi deler mat- og treningserfaringer på laget. Da jeg var på Juniorlandslaget hadde vi med oss ernæringsfysiolog og da fikk jeg spurt og gravd en del.

Du har jo allerede vært ambassadør for Sunn Jenteidrett sammen med bla. Marit Bjørgen, og nå satser du skiskyting, men kunne du tenke deg å jobbe videre med mat etter idrettskarrieren?

Ja, jeg har lyst til å komme ut til folk, å opplyse. Så jeg håper det finnes flere måter å være ernæringsfysiolog på enn å sitte på et kontor å veilede. Jeg vil bruke erfaringene som idrettsutøver videre i livet.

Du som har så mange oppskrifter på repertoaret, du kunne ikke tenkt deg å lage kokebok da?

Ja, det har jeg absolutt lyst til.

Hva er din livrett?

-Dette var vanskelig. Jeg liker så mye! Veldig glad i laks da. Jeg er stor fan av lakserullene (link her), også elsker jeg gjærbakst. Nystekte rundstykker er spesielt en favoritt.

Raske%20rundstykker
Kristin er svak for nystekte rundstykker. Foto: Kristin Hjelstuen

IMG_6383

Favorittøkten

Når jeg ber Kristin om å fortelle hva som er den økten hun føler hun virkelig blir bedre av, deler hun gjerne.

-Det er flere økter egentlig, men jeg liker godt Hafjell-intervallen!

Intervall opp Hafjell: i4/i5 Løping med staver

Halvtime rolig oppvarming.

-”Kluet” er å starte dragene i i3 fordi økten er ganske lang. Pausene mellom hvert drag er 2 minutter.

2 x 6 min i3

3 x 4 min i4

4 x 3 i5 . Her løper man seg inn i ca 1-1.30 min i i4 og på slutten av hvert drag løper gir man alt man har. På denne økten kommer jeg ofte opp i makspuls, og det sier noe om hvor tøff den er.

-Hvis man bommer og løper for hard i starten blir man for sliten til å presse skikkelig høyt på slutten. Det skal være en jevn pulsstigning gjennom økten. Da klarer man å gi det lille ekstra, som man trenger for å vinne skirenn!

Hvis du nå vet hva du har godt av så kan hvertfall undertegnede anbefale deg å følge Spis og yt mens vi venter på en eventuell kokebok. Det blir spennende å følge Kristin sin reise i mat og skiskyting fremover.

Psst: Spis og yt er også på Instagram

Melina

 

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy