Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet

Forandring fryder

Og så var vi nesten halvveis i mai allerede, og oppkjøringen til en ny skisesong er godt i gang for de aller fleste av oss. Rekordmye snø over hele landet gjør at det i dag – 12.mai – er nysnø og ny-oppkjørte løyper flere steder i landet, for ikke å snakke om i hovedstaden da gitt! Tenk deg det - det er det ikke ofte vi opplever. Så selv om du kanskje er litt lei snø og er mer ivrig på å ta fram rulleskiene nå, så anbefaler jeg på det sterkeste å benytte seg av muligheten til å gå på ski dersom du har tid. Det er faktisk ikke sikkert at vi er like heldige neste år 😊 (mer…)

Back Racing

Over the Christmas period I had a surprisingly good block of training. Finally things seemed to be going my way and in the end I had almost 20 days of uninterrupted training. I completed almost all of my sessions exactly as I'd planned and started to feel better and better. I ended the holiday period by racing the first 2 stages of the Tour De Ski. Whilst for most this is one of the highlights of the season, for me it was more like a season start.  (mer…)

Årets siste utgave av SKIsport

Mens vi holder på med den første utgaven av SKIsport 2017 er nå årets siste utgave i salg i butikken. Her kan du blant annet lese om hvordan du finner formen til sesongens mål, og hvor viktig det er å restituere. Videre er magasinet spekket av reportasjer, treningsstoff, du møter Jarl Magnus Riiber i Skiportrettet og ikke minst finner du mer informasjon om SKIsports Sommerskiskole 2017 ( les også lederen lenger nede). SKIsport 07.16 Foto: Geir Olsen ET SOMMERSKISKOLE EVENTYR Jenta var snart 13 år, og hadde nettopp løpt inn til seier på hennes første store løpskonkurranse utenfor hjemfylket. Det var likevel ikke tid til å glede seg for mye. Hennes far ventet i bilen. De var allerede sent ute. Bilturen fra Lillehammer til neste stoppested var fylt av adrenalin og spenning. Hva var det som ventet henne?  Kjente hun noen der? Ville hun lengte hjem? Det siste kjentes verst da hun visste at faren ikke kom til å kjøre seks timer tilbake dagen etter. Han skulle komme om seks dager, når alt var over. Det var stille utenfor hotellet. Ja, faktisk var det like stille innenfor hoveddøren også. Men bagger, rulleskiposer og skistaver vitnet om langt mer enn stillhet. Her var det liv et sted. Hun måtte bare finne ut hvor. –De spiser middag i matsalen, og det er nok en ledig plass til deg et sted. Jenta så på faren, og ble plutselig fryktelig nervøs. Det ble ikke stort bedre da hun åpnet døren og så rett inni øynene til over 100 ukjente jevnaldrede. Hjertet slo nesten hardere enn på slutten av 800 meteren tidligere på dagen. Hvordan i all verden skulle hun klare å si farvel til far og bevege seg inn i dette vepsebolet.
 Etter noen tårer og overtalelse fra faren om at hun ville angre dersom hun ble med hjem tok hun skrittet inn i matsalen og fant plassen sin. Nå var det ingen vei tilbake. En uke på Sommerskiskolen lå foran henne - langt hjemmefra. Å være borte fra sitt eget hjem og familie en hel uke for aller første gang kan kjennes brutalt de første timene. Alt er ukjent, du aner ikke hvem du skal dele rom med, hvem du skal trene med, hva som skjer mellom øktene, og du vet ikke hvordan hjemlengselen vil utarte seg utover uka. I hvert fall var det slik for meg den gangen far kjørte meg på Sommerskiskolen. Jeg løpte etter han, og gråt. Det eneste som stod i hodet på meg de første minuttene var HJEM. Heldigvis valgte jeg å bli, og for en opplevelse jeg fikk. Trening med likesinnede, møter med de store skistjernene, gøyale påfunn med romvenninnene, diskotek på kveldene, småforelskelser, konkurranser og god mat. SKIsports Sommerskiskole sitter spikret fremdeles, - 24 år etter! Til sommeren er det SKIsports Sommerskiskole atter en gang,  i samme utgave men på et nytt sted. Sjusjøen og Rustadstuen Fjellstue venter på alle dere spente skiungdommer. Her skal vi gå fjellturer, rulleski, løpe, delta i konkurranser, spise nydelig mat og dere skal få møte et godt trenerteam og besøk av flere av våre landslagsstjerner. Vi gleder oss vanvittig til å treffe dere, og håper de to ukene blir fylt til randen. Hilsen Kristin Roset Redaktør SKIsport  

Two Steps Forward and a Jonathan Edwards Triple Jump Backwards

Anyone who keeps up to date with cross country skiing results may have noticed that I've not exaclty done much racing at the start of this season. I raced at Beitostølen at the Norwegian season opener races, but the day after I came down with a cold. A reoccurring theme for me this autumn and early winter.  (mer…)

Tankens kraft

Hva skal man gjøre når kroppen ikke spiller på lag? Når du har tatt alle forhåndsregler og vært ekstremt forsiktig, men likevel blir syk? Finnes det egentlig noen fasit på hvorfor noen mennesker virker å være syk hele tiden, mens andre nesten ikke er syk i det hele tatt? (mer…)

Tignes and Gautefall

We finished off the altitude camp in Tignes a few weeks ago. Afterward I spent about a week training in Lillehammer before heading on a Team Telemark camp at Gautefall. The last few weeks have been busy. Training has been going well and hopefully I'm starting to get somewhere near the sort of shape I need to be in to race.  (mer…)

Toppidrettsveka to Tignes

The last few weeks have been full on with training, competing and more training. In the middle of August I raced at Toppidrettsveka, a 3 day, 4 races rollerski competition in Aure and Trondheim. After that I had a week of Lillehammer training before heading to Tignes for the first altitude camp of the year with the British team.  (mer…)

Summer

You probably can't win a ski race in the summer, but you can definitely loose one. It's no secret that us cross country skiers use the summer off season to lay the foundations for the winter. And, after my slow start to the off season, I've set about doing just that. The last few weeks have been spent on various training camps putting in the hours that will hopefully make a difference come winter.  (mer…)

A Difficult Start, A New Team and Some Skiing on Snow

It's been a while since my last blog post. The start of the training year has been pretty difficult for me. During May and June my training was constantly put on hold due to illness. After 17 days of illness in 2 months I finally started training properly just before the start of July.  (mer…)

BLI MED PÅ LAGET OG VINN STARTNUMMER!

Sommernattsløpet går av stabelen lørdag 18.juni kl 22 og du kan vinne startnummer og en plass på laget mitt! Det blir løpefest i urbane omgivelser med Norges raskeste løype og god stemning før, under og etter løpet. Vi snakker afterrun! (mer…)

Frognerseter-testen. Check!

Vi er i gang med seniorsamling nummer 2 denne sesongen og ballet åpnes med den harde Frognerseter-testen. Jammen ble det ikke satt ny løyperekord i dag også! (mer…)

OH SNAP!

Det var bare det de 24 timene i døgnet da, men jeg jobber på med flere innlegg parallelt så snaaaart kommer det. I mellomtiden: Legg meg til på din Snapchat! Jeg har så lyst til å se hva dere sporty skifolk bedriver dagene med. (mer…)

BREAKING NEWS!

Endelig kan jeg dele dette med dere! Denne skisesongen synes jeg blir ekstra spennende, men også utfordrende og kanskje, bare kanskje, med en liten bismak. (mer…)

LØPETID

Jeg har hvert middles motivert for å komme i gang med rulleski sånn rett etter sesongen, så løping har blitt sterkt prioritert. Like greit det med 3 løp på plakaten løpet av 8 dager! [caption id="attachment_4049" align="alignnone" width="700"]IMG_5418 Åpnet ballet med 1 etappe i kvinner senior. ÉN runde før syra, dvs første runden av 3 haha. Foto: Eirik Lund Røer / @eiluro[/caption] (mer…)

APRIL-AKTIVITETER

Nå har det hvert stille fra meg her, men det er ikke på grunn av mangel på interessante ting å melde. Sesongen tok slutt, men på alle andre arenaer ble det plutselig travelt. I tillegg takket Mac'en nesten for seg og måte en tur på service, men nå er jeg endelig operativ og kalenderen har bikket 1.mai så da er vi i gang da! (mer…)

My Off Season

It's been a while since my last race of the season. I've had lots of time to do other things and plan for the coming season. I'm now getting to the stage where I'm getting bored of the off season and I'm ready to get back into training. I thought it would be good to update the blog with what I've been up to so when I start the new training year on Monday the blog is also ready to go for the next year.  (mer…)
Toppturselfie!

Aktiv avkobling på høyt nivå!

Konkurransesesongen er over, jobben er gjort og vi har fått svar på om arbeidet vi la ned i høst var bra nok eller ikke. Nå er tiden inne for å prosessere, analysere og evaluere sesongen som var, samt legge planene for den nye sesongen som står for tur om bare få uker. Hva var bra? Hva kunne jeg ha gjort bedre? Hvorfor ble resultatet som det ble? Hva må jeg endre på for å nå målene mine til neste år? Det er mye som skal bearbeides og mye som skal ordnes. Da kan det være greit med en liten pause først! (mer…)

SKIERS PARADISE

Jeg er helt salig! Skisesongen ble for meg avlsuttet med det fine Haukelirennet og gode skivenner! FOR en helg! (mer…)

Sist, men ikke minst…

På papiret ble jeg i går "Norges dårligste skiløper". Jeg vet det er en flott kar som har påtatt seg denne tittelen før meg, men jeg føler meg i min fulle rett til å ta den for øyeblikket når jeg blir sist på 3 mila. Jeg som trodde Birken skulle bli årets hardeste renn for meg! (mer…)

Forberedt på å ha det vondt

Mange skiløpere har allerede taket for laget for skiseongen 2015/2016. Motivasjon har ALT å si og er du ikke motivert for å gå renn, samt at kroppen kanskje er litt sliten og formen på hell er det bare å legge langringsglider på skiene og se mot neste sesong. Vi andre skal ut å gå siste renn i dag! Det er duket for 5 mila og 3 mila. (mer…)

Recruiting Season

Seks helger med college-renn er gjennomført og de viktigste rennene er over for college-løperne i USA. De ivrigste forlenger sesongen med amerikansk cup, turrenn eller NM del 2 i Norge, men for de fleste nordmenn på skilag ved amerikanske universiteter, betyr dette off-season, godvær, toppturer og en rolig periode treningsmessig. For coachene våre begynner derimot et nytt rotterace: Recruiting Season (rekrutteringsperioden). Som såkalt "student-athlete" i USA har man kun fire år med "eligibility". Det innebærer at du ikke (med noen få unntak) kan konkurrere og få stipend i mer enn fire år. Samtidig vil du, jo mer eldre du blir og "proffere" du har vært (år uten studier, deltagelse i OL, VM, etc) også miste eligibility, uten å faktisk ha konkurrert i college-cup. Poenget er at jo eldre du blir fra 20-22 år, desto mindre sjanse er det for at du kan regne med å få fire år med stipend i USA. Dette – og naturlig nok det at folk studerer seg ferdig – gjør at trenerne på amerikanske college hele tiden må rekruttere nye løpere til laget sitt. De fleste trenerne sitter på et pott på 2-4 100 % stipender per kjønn som de prøver å få mest mulig ut av. Dermed kan man på noen lag ende opp med et par "stjerner" med 100% stipend, et par medium gode på 50% (noe som typisk dekker skolepenger, men ikke mer) og et par løpere som ikke får noe stipend. Mange amerikanere tilhører den siste kategorien, ettersom det er stor prestisje i å være "student-athlete" i USA, selv uten stipend. Trenere over hele USA jakter altså nå hardt på gode skiløpere i alderen 18-23 år, særlig fra Europa – da USA har et begrenset antall virkelig gode skiløpere. Den desidert viktigste måleenheten deres for hvor god du er, er ganske enkelt FIS-punkter. Med et enormt antall potensielle løpere, og mange kandidater som vurderes og prates med, er FIS-punkter en enkel og forholdsvis effektiv veileder. Stiller du svakt etter middelmådige resultater, bør du steppe opp gamet for å vise dem hva du er laget av. Kom over, besøk noen universiteter og vis treneren hva han/hun kan vente seg med deg på laget. Gjør en muntlig avtale med treneren om at du kan få litt stipend i år, og – om du innfrir på resultater – kan ha en åpning på å få mer i stipend neste år. For øvrig skal det nå sies at nordmenn stiller sterkt blant aktuelle kandidater til college-sirkuset. Nordmenn har for det første et godt rykte på seg som hardtarbeidende og skoleflinke, noe som kommer godt med når ski og skole skal sjongleres gjennom skoleåret. I tillegg er bredden i Norge så vanvittig om dagen at landet vårt blir en sikker "fiskekulp" når det gjelder å få gode skiløpere på kroken. Ryktene sier at det ikke er få nordmenn som har tenkt seg over i år, både til undertegnedes University of Colorado, Denver University og University of Utah + en rekke andre. Til alle interesserte, good night and good luck.   [caption id="attachment_3715" align="alignnone" width="169"]Nasjonalt college-mesterskap i Steamboat Springs Nasjonalt college-mesterskap i Steamboat Springs[/caption]

OSLO: Vi inviterer til fellestrening!

Bor du i Oslo er ingen unskyldning god nok for å ikke bli med på dette!  (mer…)

season 15/16

I apologise for not updating this blog sooner. I’ve unfortunately had a catastrophic computer failure resulting in my computer being nothing more and a glorified coaster that can occasionally make a few noises. I’ve managed to get my hands on a computer and thought I’d take this opportunity to update you all on what has been going on the past month or so before someone notices I’ve nicked (borrowed) their computer. (mer…)

NCAA Mestere

Forrige helg var det sesongavslutning og mesterskap i college-skiing. I Steamboat Springs var hele college-sirkuset samlet for å konkurrere om National Champions titlen, som University of Denver vant!  (mer…)

KEEP CALM AND SKI BIRKEN

I morgen er dagen. Mang en stav skal brekkes, glipptak skal gøjres, merker skal tas , personlige rekorder skal jages og dueller skal stå. Det er klart for BIRKEBEINERRENNET 2016! (mer…)

Prestasjon vs. Resultater

Noen ganger betyr enkeltprestasjonen mer enn resultatet. (mer…)

NCAA Championship

Denne uken går årets høydepunkt i college-skiing av stabelen. 35 universiteter er samlet for å kjempe om det 65. NCAA mesterskapet i Steamboat Springs, Colorado. (mer…)

SKIFEST OG VM-MAT!

Uten mat og drikke duger VM-heltene ikke! Her kommer et hett og fristende tips om en matserie du bør få med deg i disse skiskytter VM-dager. (mer…)

NO SNOW. NO SHOW.

Det er ikke offisielt enda, men at det blir endringer i konkurranseplanen min er nå 100% sikkert. (mer…)

Februar ved veis ende

Det har gått litt over en uke siden forrige skirenn og med en kropp som går veldig mye opp og ned nå så er jeg glad for at det fortsatt er et par uker igjen til viktige renn.  (mer…)

GIR MEG VINGER!

Jeg sitter nesten å hopper her ved skrivebordet for det blir blanke ark, nullstilling og nye utfordringer…Snart! Det er én ting jeg gleder meg helt spesielt til fordi det har en dypere mening. (mer…)

MY HAPPY PLACE

Nå er jeg litt ambivalent med å fortelle hvor mitt "happy place" er, for jeg møter ikke så mye folk i den skiløypa og det er jo én av de tingene jeg liker med den! Den er heller ikke så veldig hemmelig, så la gå da! (mer…)

Verdens Høyeste Skirenn

I helgen har college-sirkuset vært i Red River, New Mexico. Det var duket for høydefest og nydelige forhold da University of New Mexico inviterte til skirenn. (mer…)

#skateordie

Å presse kroppen, se hva jeg klarer, oppleve fart og mestring konkurranser i løp eller langrenn er det beste jeg vet! Hvorfor hater jeg det samtidig så hardt da? (mer…)

Takk for harduken, Kollen!

Sist uke var av det harde slaget for min del, og den så slik ut. Ikke så mye trening, men noen relativt harde økter og endelig kom startnummeret på igjen. Snart skal superformen ut! (mer…)

Holmenkollmarsjen

Holmenkollmarsjen er over for denne gang og jeg sitter igjen med litt blandede følelser.  (mer…)

Når influensaen melder sin ankomst

Alle opplever det før eller siden. Noen opplever det gjentatte ganger i løpet av en sesong, mens andre nøyer seg med en gang hvert tiende år. Den vonde, skuffende og arge følelses du får når du våkner om morgenen, nesten som om noen ga deg juling kvelden i forveien. Munnen er tørr og når du tappert prøver å svelge kjennes det ut som om ti kniver stikker deg i halsen. Du prøver å overbevise deg selv om at det bare er en innbilning; det du føler i halsen eksisterer egentlig ikke, alt er bare fiksjon inne i ditt eget hode. Etter en stund innser du at du må bite i det sure eplet og ringe treneren for å si at du ikke kommer på trening i dag. Hvorfor skjer det meg? Hvorfor akkurat nå? Hva i alle dager har jeg gjort for å fortjene dette?! (mer…)

Crested Butte

Etter en lengre periode med forkjølelse, influensa og midtveiseksamener var det endelig tid for å flytte på seg. Turen gikk til vakre Crested Butte i Colorado med langløp på programmet. (mer…)

Safety of the skiers

It’s been a while since my last update. There’s been a lot happening but I’ve never got round to writing about it until now. January has been an irritating month for me. Things haven’t quite gone as easily as they should have and its been more of series things nearly coming together. My results sheet from January looks fairly blank with nothing really standing out as a good race. (mer…)

Den perfekte stormen

Det foregår en kamp i langrennsmiljøet. Det debatteres, argumenteres og innføres regler. Staking skal til pers. Klassiskrenn skal gjennomføres med smurning under skiene. Men i skyggene av Skiforbundet og ledende skikkelsers besettelse over å bekjempe staking i klassiskrenn, har en gammel fiende dukket opp igjen. (mer…)

Mat før trening og konkurranse

Det er mange faktorer som spiller inn for at man skal klare å prestere optimalt og oppnå ønsket målsetting i idretten. En viktig faktor er hva vi putter i munnen og når vi gjør det. Man har ulike behov, men likevel kan man ha en rettesnor å forholde seg til. (mer…)

Hvor er godfølelsen?

Godt spørsmål, men nå skal jeg finne den!

(mer…)

Oppsummering så langt

Januar er allerede over. Tror jeg sier etter hver eneste måned at denne har gått altfor fort så her er det bare å henge med i svingene.  (mer…)

Back on track!

Halleluja! Følelsen av en hardøkt med frisk luft i lungene er ubetalelig. Hvertfall etter den siste tiden. (mer…)

Sesongåpning på historisk grunn

Skisesongen er godt i gang, men College-sesongen begynte forrige helg i Soldier Hollow, Utah. For gutta var det 10km skate og 15km klassisk fellesstart på programmet i de samme løypene som ble brukt under OL i Salt Lake City i 2002. (mer…)

Bikkjekald konkurransehelg

Kuldemaske, kuldeteip, kuldekrem, skotrekk, topplue, dunjakke, boblebukse... ja nå er det bare å pakke bagen, for i helga blir det kaldt! (mer…)

Hverdag og rett på sofaen

Og der var det min tur. Jeg kjente det på mandag formiddag. Rusk i halsen. Livredd som jeg er for å bli syk så er jeg flink til å finne på andre årsaker enn det hodet innerst inne vet..  (mer…)

2015, du var fantastisk!

Her følger en liten årskavalkade fra et veldig begivenhetsrikt år. 2015 ble bedre enn jeg noen gang kunne drømt om! (mer…)

TRENE, SKRIVE, TRENE…

Livet stopper ikke opp selv om det er høytid og dette er det min jul går med til i år. Nå har jeg jobbet 3 dager med å få 3000 ord til å bli 1500. Bah! (mer…)

Toblach, Livigno and a Not So White Christmas.

I'm not really sure where to begin. The past 10 days have been quite an adventure. Lots of blog worthy stuff has been happening, far too much to write about it all, but I'll do my best to try and get you up to speed.  (mer…)

Rennprogram 2016

Nå går juleferien mot slutten og turen tilbake til Denver står for tur. Det betyr også at college-rennene nærmer seg. Her er rennprogrammet for meg og laget, og en liten forklaring på rennsystemet i USA. (mer…)

Juleferie med imponerende løyper tross forholdene

Da er julen virkelig godt i gang og dagene går med til avslapning, mat og goddis, treningsøkter og sosiale sammenkomster med familie og venner. Så langt er den like bra som jeg hadde håpet den skulle være, tross noe dårlige skiforhold, men jeg har ingenting å klage over! (mer…)

Urban skiing

Dette er et innlegg rettet til noen jeg og flere andre skiløpere er ufattelig takknemlige ovenfor. Uten deres spesialkompetanse vet jeg ikke hva jeg skulle gjort for å få godfølelsen på ski her i hovedstaden. Hver dag finner du meg på mitt favorittsted i Oslo akkurat nå. (mer…)

Gledelig jul!

Endelig er den her - julen; den høytiden som de aller fleste av oss setter høyst av alle høytider. Med masse god mat, julepynt, herlige dufter av krydder, gaver, Disneyklassikere på TV, gode venner, familie og fredfulle stunder. Vi nærmer oss slutten av nok et år og tiden er inne for å senke skuldrene, kjenne på julefreden, samt nyte hvert eneste øyeblikk som er igjen av 2015. (mer…)

Juleferie = julesamling

LYN SKIs junior-og senioravdeling har gjennomført den tradisjonelle julesamlingen, men den ble ikke helt som forventet... (mer…)

Slik går det med meg i NM 2016

Første del av sesongen er unnagjort. Mye kan bli sagt om innsatsen min så langt, men kort oppsummert så har den ikke vært helt det jeg hadde håpet på. Heldigvis har jeg heller ikke tidligere vært noen førjulsstjerne, og skal jeg tro analysen under så har jeg bedre resultater i vente i januar. (mer…)

The return of the diagonalgang

Diagonalgangen kommer ikke til å dø ut. Om 20 år vil vi se løpere som går diagonalgang i hver eneste bakke der det går fortere enn å stake, uavhengig av hvor mye bedre blanke ski tradisjonelt ville glidd bort neste flate. Hvordan kan jeg påstå noe slikt? Ski-Norge er delt – delt mellom en halvpart som omfavner utviklingen stakingen bærer med seg og som jubler når renn stakes av dristige innovatører, og en halvpart som rister oppgitt på hodet, og som roper på forbud, diagonalgangsoner og hardere løyper. Innovatørene har historien på sin side. Det ble ropt på forbud og eksperimentert med mange måter å hindre skøyterne i å sparke fra til siden for noen tiår siden. Heldigvis vant ikke forbudsleiren den gang. Skøytingen ga langrenn en ny dimensjon. Kombinert og skiskyting tok for alvor den nye teknikken til seg, noe også mosjonistene av skisporten gjorde i Mellom-Europa og Nord-Amerika – der skøyting nå er den desidert mest utbredte teknikken. Som vanlig er de som roper høyest på forbud også de minst visjonære. De som ikke greier å forestille seg noen annen virkelighet enn den de kjenner fra sine beste skiminner. De som frykter det ukjente, og alt det måtte bære med seg. Heldigvis har jeg en god nyhet til dere. Slik som frimurernes motto lyder, ordo ab chao – ut av kaos kommer orden. Og orden – og ro i sjelen – skal også komme til de som i disse dager innbitt bekjemper staking. Hvordan kan jeg påstå dette? Hvordan våger jeg i det hele tatt å tenne et lys for de håpløse i en mørk verden av motgang og depresjoner? Vel, jeg tør vedde et anselig beløp på at diagonalgangens redning ligger i det dens forkjempere frykter så intenst, nemlig fremskritt, utvikling og innovasjon. - Alt som kan bli funnet opp er allerede blitt funnet opp, sa Charles H. Duell, sjef i U.S. Office of Patents i 1889. Uansett hvor mye du måtte tro at glassfiberski med separat festevoks er en oppfinnelse for evigheten, bør du kunne se det absurd fjollete i sitatet ovenfor. Uansett hvor mye du måtte tro at blå ekstra, glider og pulver er kommet for å bli, kan jeg fortelle deg: Du tar feil! Utviklingen – ikke neste år, kanskje ikke dette tiåret, men kanskje om to tiår – vil bringe med seg ski med en teknologi vi enda ikke kan forestille oss. Med internet of things – eller internet of everything – som begrepet nå heter, vil knytte alt, fra melken i kjøleskapet til gardinene i vinduet, opp mot nettet. Med aktører som norske Thin Film Electronics, vil vi kunne ha kontroll på, og styre alt fra samme enhet. Denne utviklingen vil selvsagt ikke forbigå skiutstyret i stillhet. Kanskje vil chipper registrere temperatur, snøkonsistens og fuktighetsgrad, og tilpasse nanostrukturen i skien deretter. Kanskje vil sensorer registrere når trykket på skien nærmer seg kraften i et fraspark, og automatisk endre partikkeloppbyggingen i sålen for et perfekt feste. Staking er ikke den mest effektive teknikken i motbakker, per nå er det bare slik at blanke ski glir så mye bedre bort- og nedover. Med innovasjon, og ski som glir like godt som blanke ski bortover og gi rulleskifeste oppover, vil "the return of the diagonalgang" være et faktum. Og hvis du tror det var enden på visa: La meg ta en Churchill, som uttalt under Den andre verdenskrig, Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning. Good luck, and good night. PR

Davos

Every year I look forward to coming back to Davos. The skiing here is fantastic. I get excited about racing here like a little kid gets excited for Christmas. To put it simply, Davos is quite possibly my favourite place to ski in the world.  (mer…)

En toppidrettsutøvers kosthold: Spis og yt!

Jeg ble veldig nysgjerrig for det kom litt som en overraskelse på meg da skiskyter Kristin Hjelstuen publiserte bloggen. Mest fordi dette ikke er jenta som roper høyest i sosiale medier, men som den profesjonelle idrettsutøveren hun er har fokus på seg selv. Jeg tok en prat med unge Hjelstuen om hennes engasjement for idrett, kosthold og ernæring I tillegg deler hun sin livrett og favorittøkt med oss. Her får du intervjuet! (mer…)

Dominans til besvær

Ukens snakkis etter World Cup runden på Lillehammer har utvilsomt vært Norges brutale dominans i langrennsløypen i innledningen av denne sesongen. Eksperter, trenere, løpere og publikum har alle uttrykt bekymring for at sporten kan stå ovenfor et realt problem. Flere potensielle løsninger har vært diskutert, stort sett med mål om å ilegge Norge begrensninger for å senke oss ned mot nivået til resten. Dominansen vi opplever er utvilsomt en av de største utfordringene til sporten, kanskje bare slått av en varmere klode, men jeg er ingen tilhenger av å ilegge begrensninger for å oppnå en jevnere sport. Jeg mener vi må tørre å tenke nytt, utfordre dagens system og tenke i banen av å profesjonalisere sporten på tvers av landegrenser. (mer…)

Juleferie

Jeg har hatt beina på norsk jord i over en uke nå. Selv om resten av studie-Norge lader opp til eksamensperioden, er Juleferien er i gang for min del. Turen har gått til Sjusjøen hvor vinteren er i full gang. (mer…)

Sosialt maraton

Jeg skriver jo litt "over alt". På barneskolen var jeg redd for at jeg måtte bli forfatter fordi jeg skrev så mye på alle oppgaver. Nå ble jeg ikke den forfatteren jeg var redd for (type singel, sær catlady som skriver kortprosa) men endte opp med to blogger, pensumforfatter i treningsfag, fast artikkelforfatter på trening.no og i SKI Sport magasinet, med ispedd aktivitet på redbull.no og andre publikasjoner på nett og papir. Søren meg prøver jeg ikke å bli en vitenskapelig artikkelforfatter også ved Norges Idrettshøgskole også.

(mer…)

Desembermåned, forberedelser i alle retninger

Da er jeg, som sikkert mange andre godt i gang med årets siste måned. Det er mye som skjer og med forberedelser i alle retninger. (mer…)

Langrennsrefleksjoner

Det går ikke en dag uten at jeg tenker på ski og langrenn. Nå er det vintersport i månedsvis på TV og alle hjerter gleder seg, men noen hjerter bekymrer seg. Noen slutter til og med å heie på Norge...

(mer…)

Introduksjon

Hei dere! Da ble det min tur til å slenge meg på bloggingen. Det første blogginnlegget er jo fint å bruke til en kort introduksjon av meg selv, så her kommer den. (mer…)

Why aren’t you in Kuusamo?

"Why aren't you in Kuusamo?" If I had 1 kroner for every time I was asked that last weekend then I'd be rich. (mer…)

Først inn og sist ut + en lekse i spesifisitet

Da var sesongdebuten unnagjort, og godt er det. Nok en gang fikk jeg kjenne på det skyhøye langrennsnivået i Norge. (mer…)

Blogg-tips

Veldig hyggelig for SKIsport-bloggen min å komme på Pia Seeberg sin "Ukas 5 verdt å lese" -liste! (mer…)

«Er du i form?»

Nå er skisesongen i gang, ingen tvil om det, og på søndag skal jeg endelig gå skirenn jeg også! "Hvordan er formen da?", " Er du i form?", spør folk. "Tja..",sa folk. Det er litt både óg at folk spør om dette, synes jeg. (mer…)

Skiløper i det store utland

Hei hei! Som ny blogger på skisport.no tenkte jeg det er på sin plass med en liten introduksjon om meg selv. Mitt navn er Dag Frode Trollebø og jeg er 22 år gammel skiløper fra Oslo. For øyeblikket bor jeg i USA, hvor jeg studerer og er en del av skilaget til University of Denver. I denne bloggen kan du lese om hvordan hverdagen min som ”student-athlete” i Denver er, en hverdag som er ganske annerledes enn skiløpere flest. (mer…)

Barmarkshelg og Gålå-nerver

Nå er det bare en uke til sesongens første skirenn for meg, og det er litt skummelt at det føles lenge siden jeg trente på snø nå. Faktum er heldigvis at det ikke er lenge siden, det er bare litt nerver og tankespinn som gjør at jeg overanalyserer alt mulig. (mer…)

Kristen Skjeldal – du er på blåbærtur

Kjære dere, Kristen Skjeldal mener at staking er en tulleteknikk. Han synes den er trist å se på, så løsningen hans er å innføre flere regler, eller fjerne hele klassiskteknikken. (mer…)

Beitosprinten

Every year the race season kicks off in Beitostølen. This year it almost didn't. But thanks to snow saved from last year and snow bought from another ski resort the races went ahead. For me the weekend would hold a few surprises, the first of which was when I woke up on Thursday morning.  (mer…)

Beitosprinten 2015

Og så var vi i gang - endelig! Jeg tipper det var relativt mange som benket seg foran TV-skjermen da sesongåpningen i langrenn, direkte sendt fra Beitostølen, skulle vises på skjermen i helga. Med kjente navn på startlista og litt utfordrende føre skulle det vise seg å bli en spennende åpning. Selvsagt var landslagsstjernene våre å regne med, men vi ble også introdusert for noen nye navn som også gjorde seg bemerket. Jeg er virkelig imponert over "outsiderene" som slo hånda i bordet og røsket med seg pallplasser hjem. Det står det respekt av! Og når Kari Øyre Slind klatrer opp på en imponerende 2.plass, bare 40 sekunder bak selveste Therese Johaug, ja da er det ingen tvil -det er faktisk mulig å gå nesten like fort som Johaug uten å være på landslaget! (mer…)

Sneakpeak: Sterk med powerbands!

I det ganske land driver skiløpere å henger rundt i RedCorder, TRX'er og nå også i strikker, eller powerbands! Dere har sikkert sett filmene av landslagsutøvere og team-løpere som spretter seg råsterke. Selv elsker jeg powerbands og fikk et kjempeløft i bukstyrken av å jobbe med dette. (mer…)

En hyllest

Jeg hyller dere som tør å jakte de drømmene vi andre ikke tør å drømme. (mer…)

SKIGO-test og sjokolademelk

Jeg trener med Gålå i tankene og forsøker etter beste evne å holde ”trøkket” oppe med mengde på treningen for å nå om ikke mange dagene begynne å slippe opp litt for å få mer overskudd og om ikke en kjempeform utløsning (den kommer over jul) så hvertfall økt form. Da var jeg ikke sen om å takke ja da ski-venninne Linda ba meg med på testløp! Jeg mistenker at Linda skulle bruke meg litt som hare eller en som kunne puste henne i nakken mot en eventuell pers og jeg stiller meg gjerne til disp på sånt. Man gjør hverandre bedre og en hard distanseøkt er ikke å forakte i disse dager. Testen går under navnet SKIGO-testløpet, men også ”Korken-testen”, nettopp fordi den går fra bautaen nedenfor Midtstuen, opp Korketrekker’n, forbi Frognerseteren og opp til Tryvannstårnet. Team SKIGO er et underteam av langløpslaget United Bakeries og et treningsfellesskap bestående av supre supermosjonister som er langt over snittet opptatt av utholdenhetstrening og ski. Det er faktisk litt skammelig at jeg som er Oslo-jente ALDRI har verken akt eller trent i Korketrekker’n. Jeg hadde ikke peiling på hvordan bakkene var, men tenkte at det var en del svinger på grunn av navnet. Bakkekneikene va brattere enn jeg trodde og jeg fikk vel litt for mye respekt for dem bare ved synet. Dermed ble første halvdel av løpet gjennomført litt på defensiven og litt feigt. Jeg slapp Linda gradvis, men følte hele tiden at jeg hadde kontroll nok på avstanden til å kunne løpe det inn ved et magadrag om det måtte til. Konkurransehodet må med andre ord skrus skikkelig på. Det er jo skirenn snart, for søren. De siste kilometrene tok jeg meg sammen og løp jobbet meg nærmere og nærmere Linda, og skjønte at jeg kom til å rekke det akkurat før mål…eller akkurat ikke. Det ble det siste og jeg kom vel inn en 3 sekunder bak. Klønet litt med pulsklokken som ikke er min egen, men er rimelig sikker på at tiden ble 23:11. Usikker på om jeg kunne løpt fortere akkurat i dag, men nå har jeg hverfall et grunnlag for å bli med Team SKIGO på denne økten i fremtiden. Både Linda og Barbro perset solid! Selv var jeg fornøyd og fikk den økten jeg skulle ha. Så gjelder det å tørre å ha det litt vondere ved neste korsvei. Vondt og digg.   I LYN har vi egentlig ganske mange tester både staketest, skøytetester, styrketester, Frognersetertesten og test-renn på ski og rulleski på ulike samlinger, så det begynner å holde med tester. For at de skal ha en test-funksjon må de gjentas på samme tid på året hvert år, ca samme tid på dagen og værforhold må noteres, så jeg kommer til å fortsette å holde meg tid disse. Uansett er det gøy å trene med flere og ta seg ut på hardøkt, men for å finne det riktige giret i hodet mener jeg det er viktig å ikke teste hele tiden for da blir det like mye vane som en intervall og det kan bli vanskelig å finne rett spenning og få den passelige nervøsiteten i kroppen. Jeg vet ikke med dere, men jeg trenger denne spenningen for å ta ut alt og kjempe hele veien. Ekstra deilig var det å få den beste sjokolademelken da vi avsluttet økten. Sjokolademelk er favoritten når det gjelder restitusjonsernæring, med den god sammensetning av raske karbohydrater og proteiner. Det smaker jo så godt at det ikke er noe problem å helle den rett ned. NÅ er det endelig sesongstart på NRK og da er det offisielt vinter. Oh happy day! Lykke til alle sammen! skigotest Melina    

Barnestjerna

Gratulerer, du er veldig nær å ha rundet internettet, og har nå rotet deg inn i første kapittel av min bloggkarriere. Jeg heter Rune, er 26 år og kommer fra Molde. I første halvdel av 1990 tallet var jeg med i en rekke OL og VM, og har en pen samling av fjerde- og femteplasser bak løpere som Hans Hansen og Per Persson. Senere har jeg røsket med meg noen år på NTG Lillehammer, juniorlandslaget, Team Synnfjell og University of Colorado, før jeg dette året vendte tilbake til Team Synnfjell og Lillehammer. Jeg har medalje fra Jr.NM, vunnet to individuelle college-titler i USA, har pallplasser i både kanadiske og amerikanske nasjonale mesterskap og skal nå prøve alt jeg har på å ta seniormedalje også i Norge. Den desidert viktigste grunnen til at jeg i hele tatt ble skiløper i fotballbyen Molde, er takket være min særdeles skiinteresserte familie. For min del, startet det med OL og VM arrangementene jeg nevnte innledningsvis. I arrangørstaben var en eldre bror og hans venner, som hadde fått en rivende interesse for å arrangere store mesterskap i skyggen av Moldes ski-NM i 1992 og VM i Speedskiiing 1994. Rundt huset i Fannebakken var løypen merket og dekorert etter alle kunstens regler med en salig blanding av egenprodusert materiale og effekter fra de to reelle arrangementene jeg nevnte. Speaker og tidtakere var klare og entusiastiske som Arne Scheie på en varm juni-kveld i `98, i det det gikk opp et lys om at de manglet det aller viktigste.. Brodern visste råd, løp ned i sandkassa og røsket lille Rune av gravemaskinen så sandføyka stod til himmels. 87 runder rundt huset, alle med forskjellige startnummer og navn, før jeg trippet spent rundt og ventet på premieutdelingen. Men nei, nok en gang hadde jeg blitt slått av 3 utenlandske løpere med veldig norske navn. Her måtte det trenes .... Om to dager får vi se om treningen har gitt resultater i år, da stiller jeg til start på 15km klassisk på Beitostølen. [caption id="attachment_1742" align="alignnone" width="400"]12226861_10156166691090545_580712538_n Startnummer 80 (med et av mine mange alias) får velfortjent drikke mens journalistene skriver så blekket spruter.[/caption] [caption id="attachment_1741" align="alignnone" width="400"]12212116_10156166691095545_222075230_n Say no more..[/caption]   På gjenhør

Avkobling – nøkkelen til suksess

Akkurat nå er hele Team Veidekke Innlandet på tur til Beitostølen. Vi er alle spente på forholdene og vi gleder oss til å gå skirenn igjen! Men først gjenstår en 2,5t lang biltur fra Lillehammer til Beitostølen. Vil det egentlig si 2,5t som tapper meg mer for energi enn det det gir meg? Hvor godt kan jeg klare å slappe av? (mer…)

En liten introduksjon

Kjære lesere, da er det dags for at også jeg nå slenger meg på den populære trenden "blogging". Ikke at jeg ikke har peiling på hva det går ut på; jeg har jo blant annet hørt om "Bloggerne", "Mammatilmichelle" og"Sophieelise", men selv har jeg aldri blogget før så jeg tror dette skal bli både spennende og gøy. Samtidig håper jeg selvfølgelig at bloggingen min vil underholde dere lesere også, samtidig som jeg håper det vil gi inspirasjon. I første omgang synes jeg det er på plass å introdusere meg selv. Hvem er Magni Smedås? (mer…)

Val Senales

I once told my landlord that I was heading to Val Senales for a few weeks and that I wouldn't be at home. He replied with "Val Senales? Oi, oi, oi".  (mer…)

Sesongåpning med bismak?

Da blir det sesongåpning på Beitostølen da! Selv skal jeg ikke gå renn før på NC på Gålå, men jeg gleder meg på vegne av alle skiløperne som har planlagt å være i kjempeform på Beitostølen. Selv om det i utgangspunktet er gode nyheter at det blir skirenn, er det ikke helt sånn at skiløperne jeg omgås med til daglig hopper av glede rundt meg her. Det er mange årsaker til dette... (mer…)

Introduction

I thought for my first blog I could introduce my self and let you know just how on Earth a British guy has ended up writing a blog on a Norwegian website... about skiing!  (mer…)

Petter – fra 1 til 10

Yes – da er også undertegnede oppe og går på Skisports nye lekre bloggplattform. Før jeg akselererer opp i cruising-speed og trykker ut det ene innlegget etter det andre tenkte jeg at jeg skulle ta meg tid til å introdusere meg selv. En liten bio kan jo være fryktelig kjedelig, så vi fyrer løs med "Petter – fra 1 til 10". "Petter – helt i 100", klinger bedre, men det var – som du straks vil forstå – en noe tidkrevende tittel å følge opp. 1 - Antallet skriftlige advarsler jeg har fått i skirenn. 2 - Antallet Jr. VM-medaljer jeg har. 3 - Antall måneder siden jeg publiserte e-boken "Bli rå på ski", rettet mot unge, ambisiøse skiløpere. 4 - Antallet awesome år jeg hadde som junior (4/4 - 100 % moro-uttelling). 5 - Antallet år pappa har redusert levetiden sin med som følge av innhalering av farlige stoffer i "bua". 6 - Antallet tideler jeg tapte NM-gullet på 10 km klassisk med som 17-åring (til romkameraten min!). 7 - Antallet Jr. NM-medaljer jeg har (ett gull, to sølv, fire bronse). 8 - Antallet ganger jeg har vært i skitunnelen i Torsby. Gang det med 100, så får du antall runder... 9 - Antallet drag og pauser i favorittintervallen (5x6 min - fem drag, fire pauser). 10 - Antall uker siden jeg flyttet til Colorado, USA. Siden jeg stort sett kommer til å skrive om kvelden/natten norsk tid, blir min faste avslutning som i den kjente Oscar-nominerte Clooney-filmen: Good night, and good luck. [caption id="attachment_1688" align="alignnone" width="169"]Live: Colorado Live: Colorado[/caption] PR

Hvordan ble jeg langrennsløper?

Nå byr jeg på meg selv slik at vi kan bli bedre kjent. Så her kommer et utdrag av min historie så langt, som har dannet grunnlaget for hvorfor jeg driver med det jeg gjør i dag og hvorfor jeg kan mener jeg kan uttale meg om temaer som kropp, prestasjon, helse, idrett mer mer. (mer…)

Velkommen til mitt treningsunivers!

Du har kanskje lest tekstene mine i magasinutgavene av SKI Sport. Jeg håper at også denne bloggen kan bli en av dine faste kilder til treningsvitenskap, skitips og inspirasjon til alt som har med trening og prestasjon å gjøre. I tillegg får du et innblikk i hvordan det er å være seniorløper i LYN SKI.

(mer…)

ABONNER på magasinet
annonse